• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Bükkzsérc

A Bükki Nemzeti Park lábánál lévő település Mezőkövesdtől 18 km-re, Miskolctól 30 km-re helyezkedik el. A Borsod-Abaúj-Zemplém megyei települése tipikus bükkaljai falu, gyönyörű panorámával, hagyományos faluképpel, szép házakkal, borospincékkel, pincesorokkal, tiszta levegővel. A Bükki borvidék tagja.

A falu déli végénél két sorban állnak a riolittufába vájt présházak, borospincék. A Felső és az alsó „Baglyos” pincesorok látványa igen megnyerő.

A Felső pincesoron található a település leghíresebb pincéje, a Pelyhe Pince. Az 1865-ben épült présházban a Pelyhe család által látványosan kialakított Pincemúzeum várja a vendégeket. A présház és a pince korábban a Katolikus Egyház tulajdonát képezte. Ma a pincemúzeumban régi borászati tárgyakat lehet megtekinteni, amelyek mindegyike mellett a pontos megnevezése és az adományozó neve is olvasható. Ezenkívül a tufapince díszes faragásai, melyeket Soltész Sándor bükkzsérci tufafaragó mester készített, tartanak nagy érdeklődésre számot.

Bükkzsérc fontos látnivalója még a Községi Emlékház, amely 2004-ben nyílt meg, három időszaki kiállítással. Egyrészt a 120 db-ból álló fotókiállítás, amely az 1890-1970-es évekig terjedő időszakot mutatja be, másrészt egy 40 db-os vadászati trófeakiállítás és a Hajnóczy cseppkőbarlang feltárásának felvételei láthatók itt.

A Hódos hegy tetején elhelyezkedő patkó alakú kopár természeti képződmény, a helybeliek által "Patkó hegynek" nevezett hely szintén megemlítendő a falu nevezetességei között. A legenda szerint a hely Szent László király lova patkójának a nyomát őrzi.

A település fontosabb eseményei: a Pünkösdi borverseny, a július végén rendezett jótékony célú labdarúgó fesztivál és a szeptember harmadik vasárnapján tartott búcsú.

Térkép
Bükkzsérc

Termelők
Kerékgyártó Pince
Pelyhe Pince

Szállások
Fekete Kos Fogadó
Lénárt Vendégház
Zsuzsa Vendégház

Látnivalók a környéken
Barlanglakás Tájház, Cserépváralja
Bogácsi pincék
Cseresznyefesztivál, Szomolya
Cserépfalu pincesorai
Noszvaji kaptárkövek
Tibolddaróci pincék

Még több info
Bükkzsérc
Pelyhe Pince

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés