• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Cserépfalu

Az 1100 fős település Egertől 23, Miskolctól 17 km-re helyezkedik el. A Borsod-Abaúj-Zemplém megyei település tagja a Bükki borvidéknek és a Bükkaljai Borút Egyesületnek.

Hat pincesor és közel 500 riolittufába vájt pince található Cserépfaluban. A Berezdalji, Pásti, Fidóci, Csecslápai, Suragödri, Pincevölgyi, Kácsi úti pincék közül sok igen szépen faragott, díszített.

A Berezdalji pincesoron 200 présház áll szorosan egymás mellett és három sorban egymás felett. Az alsó sor egyik pincéjében (Gacsó Pince) kőből faragott katonák őrzik a borral teli hordókat. Ehhez kapcsolódik az a helyi mondás is, hogy „Addig innen haza nem megyünk, amíg a katonák velünk nem énekelnek!”.

Itt található Derda László pincéje is, amelynek érdekessége, hogy bibliai jelenetek láthatók a falakon. A rekultivált bánya helyén kialakított Berezdalji sétányról szép kilátás nyílik a falura és a Hór patak völgyére. A sétány északi végénél található a Kőporos nevű kétszintes mesterséges tufabarlang, ahol a tulajdonos zenés programokkal várja vendégeit.

A gazdák a Nyitott Pincék program keretében minden látogatót szívesen fogadnak. A pincesorokon tett túra közben megtekinthetők a fent említett faragott katonák, a Poharazgatós pincében a nagy Magyarország "vakolatrajza", a Hétvezéres Pincében a turulmadár és a Hét Vezér vérszerződése, a Kéméndi Pincében a szőlészet-borászat hagyományos eszközei, továbbá a Borlopós Pincében mindig annyiféle borlopó, ahány éves a gazda.

A tufába vájt pincékben természetesen sok finom bort is lehet kóstolni. Legnagyobb arányban Leánykát, Rizlingeket és Ottonel muskotályt készítenek errefelé.

Cserépfalu sok más tartalmas programmal, látnivalóval szolgálhat a látogatóknak. A Subalyuk Múzeumban az itt feltárt őskori leletek másolatai és a kiállított tárgyak révén a neandervölgyi ősember életkörülményeibe, szokásaiba nyerhetünk bepillantást.

Megemlítendő még Cserépfalvi Imre, a legendás könyvkiadó emlékszobája, a Gazdaház, ahol egy középbirtokos család használati eszközei találhatók. A „Kisamerika” barlanglakások, amelyekben az 1920-as években szegény családok éltek.

Érdemes végigsétálni az Ördögtorony tanösvényen is, ami a különleges formájú kaptárkőhöz, az Ördögtorony tufaképződményhez vezet.  Hasonló élményt nyújt a kaptárkő formájú Millenniumi Kilátó is, amelyet Csete György Kossuth-díjas építész készített.

Térkép
Cserépfalu

Termelők
Dósa Pince
Gacsó Pince
Garai Dezső
Kéméndi Pince
Kompa Pince
Kósik Attila
Kósik István Pincéje
Kósik Lajos

Szállások
Boldizsár Vendégház
Csicseri Vendégház
Kertvégi Pihenőház
Nefelejcs Vendégház
Nyírfás Pihenőház
Patakparti Pihenő
Pásti Pincék és Pihenőházak
Zöld Vendégház

Látnivalók a környéken
Bogácsi pincesor
Mezőkövesdi Zsóry-fürdő
Lillafüredi vízesés
Diósgyőri vár, Miskolc
Tibolddaróc pincefalu
Szikszói gótikus templom

Még több info
Cserépfalu
Bükkaljai Kő-Út
Bükkaljai Borút

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés