• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tibolddaróc

A mintegy 1500 lelket számláló, bükkaljai Tibolddaróc Mezőkövesdtől 17 kilométerre található, a Kácsi-patak mentén. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település közúton a 3-as főútról közelíthető meg. A Bükki borvidék tagja.

Írásos emlékek bizonyítják, hogy Tibolddarócon már a XIV. században is termesztettek szőlőt. Az itt termett szőlőből készült borok nagy részét a XVIII. századtól lengyel zsidó borkereskedők szállították Lengyelországba.

A filoxéra vész azonban a meglévő szőlőültetvényeket teljesen kipusztította. A rekonstrukció során Furmint, Hárslevelű, Olasz rizling fajtákat telepítettek a déli fekvésű területekre. Ezt követően a Törley Pezsgőgyár modern feldolgozó üzemet létesített Tibolddarócon.

A II. világháborút követő időszakban azonban csökkent a telepítési kedv, az emberek inkább az ipari szektorban vállaltak munkát, elköltöztek a városokba. A daróci borok azonban továbbra is, mint kiváló pezsgő alapbor kerültek felhasználásra a Budafoki Állami Pincegazdaság pezsgőgyárában (amely a Törley utódja).

Hatalmas értéke a településnek a hét szinten található riolittufába vájt pincék sora. Eredetileg a törökök elől menekülő emberek barlanglakásaiként funkcionáltak. Az évszázadok folyamán kialakult egy sajátos barlanglakás és pincerendszer kolónia. Az emberek egymást segítve alakították ki „lakásaikat”. Még a XX. század elején is az itteni lakosok 60%-a barlanglakásban élt.

Mára ezek a barlanglakások részben az enyészet áldozatai lettek, részben pedig átalakították őket borospincékké, amelyek száma megközelítőleg 1000. A hagyományos fahordós mellett helyenként a korszerű acéltartályos technológia is megfigyelhető. A pincék hőmérséklete a bor érleléséhez ideális; 8-12 Celsius-fok között változik. A pincék szárazak, ami a „léleklyukon” keresztüli folyamatos szellőzésnek is köszönhető.

A szépen kidolgozott pincékben még ma is megtalálhatók a pince oldalfalaiba faragott és fúrt nyílások, amelyekben a helyi gazdák évtizedek óta halmozódó borai érlelődnek. Némely pincében olyan titkos rejtekhelyek is vannak, ahova régen a terményt dugták el. A 2003-ban felállított Szent Donát szobor alatt lévő Szucskó Pincében például több ezer üveg pálinkát, bort, pezsgőt rejtenek a boltozatos terek.

A csodálatos panorámájú pincefaluban minden év júniusában rendezik meg a „Víg daróci Pincék Főzőfesztiválját, amelyen középkori módszerekkel készítenek ételeket és hozzájuk helyi italokat kínálnak a szervezők.

A pincesorok mellett a falu látnivalóiként a Kálváriát, a klasszicista Bottlik-kastélyt, a barokk stílusú Gencsy-kúriát, a Majtényi-kúriát, a Halassy-kúriát, a riolittufába faragott juhhodályt, a helytörténeti kiállításnak otthont adó SzaBor-házat és az eredetileg kovácsműhelyként funkcionáló Lónyai emlékházat lehet említeni.

Térkép
Tibolddaróc

Termelők
Dusza Pincészet
Gál Pincészet
Hajner Pince
Hiloczki Pince
Mezei Pincészet
Pesti Patikus Pincéje
SzaBor-ház, János Pince

Szállások
Boldizsár Vendégház, Cserépfalu
Balogh Apartmanház, Kács
Icsó Vendégház, Tibolddaróc
Patak-parti Pihenőház, Tard

Látnivaló a környéken
Barlanglakásos Tájház, Cserépváralja
Bogácsi pincék
Cserépfalu pincéi
Gárdonyi Emlékház, Sály
Kácsi vízimalom és kendertörő
Odescalchi-kastély, Vatta
Tardi Tájház

Még több info
Tibolddaróc

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés