• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Aszófő

Veszprém megyei Aszófő a 71-es út mentén haladva, a Tihanyi-félsziget után lévő első falu. A csendes, nyugodt községből elbűvölő kilátás nyílik a félszigetre és a Balatonra. Vasúton a Székesfehérvár-Tapolca vonalon közelíthető meg. A község a Balatonfüred-Csopaki borvidék része, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület tagja.

A pincesor az Aszófő és Balatonfüred közötti Vörösmáli dűlőben helyezkedik el. A Vörösmál híres, védett műemléki pincesorán a tihanyi apát már az 1841-ben kiadott egyezséglevelében szabályozta az építkezést. Előírásai a pincék helyére és a pince körül kocsifordulónak megtartandó gyep nagyságára vonatkoztak.

A pincék a hosszú, keskeny szőlőparcellák végében homlokzatukkal az út felé fordulva állnak. A főként a XIX. század közepén, végén épült, változatlan állapotban fennmaradt épületek présházból és részben a földbe épült dongaboltozatos pincéből állnak. Általában 4x4 méter alapterületűek. A nyeregtetős présházba a homlokoldalon egy ajtó vezet, aminek díszítésében, és az oromfalak vakolatdíszein barokk hatás érződik. A pinceajtók napsugaras mintázata különösen tetszetős. A pincesor határán lévő terület természetvédelem alatt áll.

Kántor Miklós több mint 170 éves régi pincéjét még a Balatonfüred környékén gyakori "iszling" is gazdagítja. Az iszling egy olyan megoldást jelent, amikor a tetővel fedett, előreugró oldalfalakat alakítanak ki, egy külső, védett munkateret hozva létre. A kőből épült, nádfedeles pince anyaghasználatában és színezésében is hagyományőrző jellegű.

Aszófő ismertebb látnivalói közé tartozik a kövesdi templomrom (Aszófő területén a középkorban Kövesd állt). A község mai jelképe pedig az 1832-34-ben, klasszicista stílusban épült Szent László-templom. A falu külön érdekessége a házak előtti árkokat átölelő, egy darabból kivágott hidak sora.

Térkép
Aszófő

Termelők
FodorVIN Borház-Vinotéka
Hudák Pincészet
Salánki Családi Borpince és Borgazdaság

Szállások
Charlotte Czeller Apartman
Császár Károlyné Apartmanja
Cs & B Kft.
Hamar Jenő Apartmanja
Katica Vendégház
Károlyné Jóba Mónika Apartmanja

Látnivalók a környéken
Balatonfüredi szőlőhegy
Lóczy-barlang, Balatonfüred
Örvényes vízimalma
Pécselyi Zádor-vár
Tihanyi Apátság

Még több info
Aszófő
Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés