• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Balatonfüred

A közel 13500 fős kisváros a Balaton északi partján, Veszprém megyében található. A város a 71-es úton és vasúton a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon, továbbá autóbuszjáratokkal is könnyen elérhető. A Balatonfüred-Csopaki borvidék meghatározó települése.

Balatonfüred klimatikus adottságai a szőlőtermesztés szempontjából igen kedvezőek. A szőlőültetvények és a jellegzetes balatonfelvidéki stílust képviselő présházak többnyire 150-250 m tengerszint feletti magasságban találhatók. A legjobb fekvésű szőlők a Balatonra, vagyis dél felé enyhe szögben lejtő, a tó partvonalát mintegy 1,5-2 km szélességben követő teraszon helyezkednek el.

A Balaton közelsége, víztükrének hőmérséklet kiegyenlítő hatása és fényvisszaverő tulajdonsága különösen késő tavasszal és kora ősszel érezteti hatását a közeli szőlőhegyekben. A napsütötte déli fekvésű domboldalak besugárzási viszonyai az optimális szőlőérettség eléréséhez előnyös környezetet biztosítanak.

Legelterjedtebb szőlőfajta a borvidéken, és Balatonfüreden is az Olasz rizling. Kiemelendő még a Rizlingszilváni, a Chardonnay, a Tramini, az Ottonel muskotály, a Szürkebarát szerepe, a vörösborszőlő-fajták közül pedig a Kékfrankos, a Portugieser (Kékoportó) és a Zweigelt jelentősége.

Balatonfüred a 27 települést magába foglaló Balatonfüred-Csopaki borvidék központja. A borvidék a Badacsonyi borvidéktől keletre eső szőlőterületeken, mintegy 2300 hektáron terül el. Emellett a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesületnek is tagja.

A borvidék szőlőművelésről érdekes áttekintést ad Lichtneckert András „Balatonfüred-Csopaki Borvidék története” című könyve.

Nem véletlen a város központi szerepe a borvidéken. Az itteni szőlőtermesztés gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza, amikor Probus császár Pannóniában a szőlőtelepítést szorgalmazta. A Füredtől körülbelül 15 kilométerre lévő Balácapusztán feltárt villa urbana romjai a II.-III. századból származnak. Az itt talált szőlőmotívumokkal díszített falfestmények is arról tanúskodnak, hogy a környéken fontos szerepe volt ennek az ágazatnak.

A XIII. században Balatonfüred a tihanyi apátság tulajdona lett. A szerzetesek munkájának köszönhetően továbbnőtt a szőlőtermesztés meghatározó jellege. A török hódoltság ugyan visszavetette a környék gazdasági fejlődését, de az utána következő időkben Balatonfüred lassan a Balaton "fővárosává” vált. 1987-ben pedig Rómában elnyerte a „Szőlő és bor nemzetközi városa” címet, aminek azóta is igyekszik a település megfelelni a különböző szőlészeti-borászati programokkal, képzésekkel illetve a Balatoni Borok Házában létrehozott bemutató teremmel.

A Balatonfüredi Borhetek a legfontosabb e programok közül. A borvidék termelői minden év augusztusában a Balaton partján lévő Tagore sétányon mutatják be legszebb boraikat. A több évtizedes hagyományokkal bíró, országos ismertségű, többhetes rendezvény nemcsak a bor szerelmeseinek, hanem a kulturális programok kedvelőinek is élvezetes időtöltés.

A Borhetek mellett még számos program népszerűsíti a környék borait, például a januári  Vince Napi Borünnep, a májusi Ivó napi borünnep, a júniusi Hal- és Borfesztivál, a szeptemberi Szüreti napok, a novemberi Márton Napi Borünnep és a decemberi Szent János Napi Borszentelés.

Balatonfüred pezsgő életét mutatja a rengeteg kulturális és sport rendezvénye is: a nemzetközi vitorlás versenyek, a vitorlabontó ünnepség májusban, a júliusi Anna-bál, az augusztusi öbölátúszó verseny, a különböző hangversenyek, stb.

A város ismertsége továbbá a szénsavas forrásainak és a Balaton idegenforgalmának is köszönhető. A Balaton közelében fakadó savanyúvizes forrásokról már a 17. században is tudtak. Az 1700-as években pedig a várost hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították. A gyógyforrások vizét hasznosító Állami Szívkórházban ápolták a híres Nobel díjas hindu költőt, Rabindranath Tagore-t, akiről az ismert sétány a nevét kapta.

A turizmus szempontjából fontos látnivalói a városnak a Kossuth Lajos ivócsarnok (ahol meg lehet kóstolni a híres savanyú vizet), a Füredi Panteon (költők, művészek emlékhelye), a Horváth ház (1825-ben itt rendezték az első Anna-bált), a katolikus Kerek templom, a Jókai villa, a Kisfaludy Galéria, a református templom, a Gombás kúria, a Szt. Mihály templom romjai.

A környék természeti értékekben is gazdag, itt található a Lóczy barlang, a Tamás-hegy a Jókai kilátóval, a Koloska-völgy, a tihanyi Külső-, Belső-tó.

Térkép
Balatonfüred

Termelők
Figula Családi Pincészet
Koczor Pince
Mária Pince
Múzsa Borház
Végh Családi Pince

Szállások
Alba Villa Apartmanhotel
Andrea Panzió
Anna Grand Hotel
Apartman Kaltenecker
Asztória Hotel
Camping Füred
Flamingó Wellness Hotel
Goldhaus Panzió
Hotel Blaha Lujza
Hotel Margaréta
Hotel Tagore

Látnivalók a környéken
Aszófői pincesor
Balácapusztai Villa urbana
Csopaki Strand
Forrás-hegyi geológiai bemutató hely, Felsőörs
Örvényesi vízimalom
Paloznaki Olasz rizling Tanösvény
Pécselyi Zádor-vár romja
Radnóti Miklós Emlékház, Szentkirályszabadja
Tihanyi Bencés Apátság

Még több info
Balatonfüred
Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés