• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Lepsény

Lepsény nagyközség Fejér megye délnyugati részén, Veszprém megye határán, a Mezőföldön az Enyingi kistérségben található. Megközelíthető Székesfehérvártól a 7-es úton, Simontornya felől a 64-es úton, valamint vasúton a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa, a Veszprém-Lepsény, a Lepsény-Dombóvár vonalon. A vasútállomás a faluközponttól körülbelül 1 km-re található.

A település környéke már jó ideje lakott, erről tanúskodnak az itt talált kelta és római kori maradványok is. A helybeliek fő foglalkozása mindig is a földművelés, állattenyésztés, szőlőművelés volt. A szőlőművelés hagyományai valószínűleg a XII. századig nyúlnak vissza, ekkor három „hegyen” a Tengerdi, a Besnyő és a Tikacs nevű szőlőhegyeken termesztettek szőlőt.

Ma a 7-es főút mentén, a falu határában található a szőlőhegy. Három dűlőjében (Katica, Jóbor, Rizling) szép számban sorakoznak a kisebb-nagyobb présházak, pincék.

Az Enyingi hátra épült település tengerszint feletti magassága 150-160 m. A területet lösz borítja, de alatta pleisztocén homok található. Ebbe a löszös homok talajba vájták a gazdák pincéiket. Akad itt olyan, amelynek kora a száz évet is meghaladja. A pincéket több helyen egy hagyományos megoldással „stabilizálják”. Ennek módja, hogy körülbelül húszévente szőlővenyigével kiégetik a pince belső falát, egy olyan kemény kérget létrehozva ezzel, ami megvédi a falakat a beomlástól. Néhol a pincék el is ágaznak, a helyiek az új ágakat „unokapincéknek” nevezik

Főként Olasz rizling fajtát termesztenek, de viszonylag nagyobb arányban fordul itt elő Bianca és Cserszegi fűszeres is.

Lepsény nem borvidéki település. Nem tudnak a helyi gazdák hegyközséget, mert ahhoz kicsi az egybefüggő területük, gyakorlatilag az M7-es autópálya választotta le annak idején a Balatonfüred-Csopaki borvidéktől.

Lepsényi és mezőszentgyörgyi gazdák összefogásának eredményeként létrejött egy Borbaráti Klub, amely immár évente szervez borversenyt. Emellett pedig elindult néhány új kezdeményezés is, így például a Nyitott Pincék Napja, és a Márton napjához kapcsolódó Újbor Ünnepe.

A lepsényi szőlőhegyi sétát érdemes összekötni a Dunántúl legnagyobb református templomának, a Helytörténeti és Néprajzi Múzeumnak és a Nádasdy-kúriának a megtekintésével.

Térkép
Lepsény

Termelők

Szállások
Bozsoki Boszorkánykonyha Panzió, Enying
Dániel Apartman, Balatonfőkajár
Tópart Hotel, Balatonvilágos
 
Látnivalók a környéken
Ásványmúzeum, Siófok
Gorsium Régészeti Park, Tác
Püspöki palota, Székesfehérvár
Soponya pincéi

Még több info
A lepsényi szőlőhegyen

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés