• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Soponya

A Fejér megyei Soponya a Mezőföld középső részén, Székesfehérvártól 25 km-re lévő, mintegy 2000 lelket számláló kis falu. Székesfehérvár felől buszjáratokkal lehet megközelíteni. Vonattal csak a közeli Szabadbattyán érhető el, onnan pedig busszal lehet továbbhaladni Soponya felé.

A falu nem tagja egy borvidéknek sem (A Kölesdi Hegyközséghez sorolt bortermőhely), de a szőlőtermesztésére utaló első írásos emlék egy, a XVI. századból való adománylevél is bizonyítéka annak, hogy itt évszázadok óta van szőlőtermesztés. Azóta is töretlen a gazdák kötődése az itteni szőlőterületekhez. A „szőlőhegy” a község nyugati határán fekszik a Zsoldos-Töttős-Kiskovácsi dűlőben. Az 1930-as években elszórtan a környező Páskom, Kis-hegy, Vázsony területén is folyt szőlőtermesztés. A terület mai arculata az 1950-es évektől alakult ki. Mára csak a fent említett dűlőn lévő zártkerten belül művelnek szőlőt, amelyet körbeszántottak, árkoltak és sövényekkel, diófákkal, kőrisekkel öveztek.

A szőlőhegy mai területe 120-150 m tenger szint feletti magasságban található. 93 ha-on 286 parcella és több mint 200 pince helyezkedik itt el, elszórtan. A terület mintegy 50%-án van még ma is szőlő. A tulajdonosok jelentős része tagja a Soponyai Hegyközségi Egyesületnek.

A szőlőhegy alján vezet az ún. „lápi út” (Kövidinka út), amelyről felfelé haladó ún. „sató utak” ágaznak el. Mindegyik út „K” betűvel kezdődő szőlőfajtáról kapta az elnevezését.

A mai pincék általában téglapincék. A présházak anyaga, formája nagy változatosságot mutat. Régen a földpincék voltak a jellemzőek, amelyeket kiégettek a férgek ellen és azért, hogy az anyaguk, a sárgaföld megszilárduljon. 5-10 m hosszúak, 2-2,5 m szélesek és kb. 2 m magasak voltak. A présháznak általában sárfala volt, nádtetővel. Sok helyen jellemző a belső szoba, amelyben -a présház végében keresztben- általában asztal, székek és heverő volt, s van ma is. Padlás nem volt a présházban, a gerendák szabadon álltak, azokon tartották a szerszámokat. Jellemző volt még a présház falán a vakablak („vak-lik”), amelyben kancsókat, eszközöket tartottak, vagy az év furcsaságait jegyezték fel pl. „villámlás télen”.

Többféle művelésmódon, számos szőlőfajtát termesztenek itt. A fehérborszőlő-fajták közül Királyleányka, Bianca, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Rizlingszilváni, Olasz rizling, Zalagyöngye, Zöld veltelíni, a vörösborszőlő-fajták közül a Kékfrankos a legjellemzőbb. Régebben foglalkoztak még olyan, ma már csak itt-ott előforduló fajtával is, mint a Kadarka, az Ezerjó, a Kozma bajor, a Fehér dinka, a Mézesfehér a Madeleine, a Nova, a Delaware, az Elvira és a Chasselas.

A település szőlő- és borkultúrával kapcsolatos programja az önszerveződő Soponyai Hegyközségi Egyesület által minden évben, Szent Orbán napján rendezett borverseny, amit 2008 óta „Bényei Ferenc emlékverseny”- ként hirdetnek meg.

Dr. Bényei Ferenc a BCE Szőlészeti tanszékének tanára a Borrend alapító tagjaként sokszor járt a településen, vezette a borbírálatokat és hasznos tanácsokkal látta el a helyi gazdákat. Munkásságára emlékeznek a verseny elnevezésével.

A borversenyen immár hagyományossá vált a Borgenerálisok Rendjének felvonulása, az Orbán szobor megkoszorúzása, a bográcsozás és a „hegymenet”, amikor a versenyen sikeres gazdák borait kóstolják meg.

A település nemcsak a borkedvelők számára tartogat látnivalókat. A községtől keletre húzódik a Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet, amely 15 000 hektárnyi erdős, ligetes területével a horgászok és a vadászok kedvelt célpontja. A Sportlövő Egyesület jóvoltából a korong-, golyós és pisztolylövészet lehetőségei is adottak.

A település legszebb épülete a Zichy-kastély, amely sajnos nem látogatható. Tartozik hozzá egy nagy park is, ahol számos védett növény megtalálható, továbbá sportpályák, de a kastélyhoz hasonlóan az egész terület elhanyagolt.

Térkép
Soponya

Termelők

Szállások
Rétimajor Vendégházak, Sáregres
Soponyai Vadászház
Vénusz Panzió, Tác

Látnivalók a környéken
Bory-Vár Múzeum, Székesfehérvár
Gorsium, Tác
Fekete Sas Patikamúzeum, Székesfehérvár
Közékori Romkert, Székesfehérvár
Kula, Szabadbattyán
Sáregresi horgásztavak

Még több info
Soponya

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés