• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Olaszrizling Október

Az Olaszrizling hazánk legjelentősebb fehérborszőlő-fajtája. Nem véletlen, hogy ma már egy egész hónapot szentel számára a szakma. Kellemes virágos, gyümölcsös aromái mellett a termőhely adottságait is jól visszaadja. Legnagyobb arányban a Balatonfelvidéken termesztik, néhol a termőfelület 40 %-át is meghaladja aránya.

Az Olaszrizling Október célja, hogy ráirányítsa a figyelmet hazánk különleges fajtájára, megmutassa kiemelkedő adottságait. Az olaszrizling nemcsak a mindennapok bora lehet, hanem dűlőszelektált és válogatás tételei által az egyedi alkalmak méltó kísérője is.

Jegyárak:

Elővételi jegyár: 6.900 Ft

A belépő tartalmazza a korlátlan borkóstolást. A helyszínen pohár bérlése 1000 forintért lehetséges, a bérleti díjat a pohár leadásakor visszaadjuk. A gasztronómiai kiállítók ételeit térítés ellenében lehet megvásárolni.

VIP: 12.900 Ft

A belépő tartalmazza a kóstoló poharat, amelyet az esemény végén nem kell visszaadni. Egy darab 1000 forintos és két darab 500 forintos ételkupont, amelyek a helyszínen a gasztronómiai kiállítóknál beválthatóak. Elköszönő táskát, amelyben többek között ajándék drop stop is megtalálható. A VIP jegy belépést nyújt egy különterembe, amely pihenési lehetőséget, egy különleges, régi évjáratú, forgalomban már nem kapható tételeket felvonultató kóstolót, valamint korlátlan vízfogyasztást kínál.

Mesterkurzus jegy: 3.500 Ft

Az elővételi vagy VIP belépő mellé mesterkurzus jegy vásárolható. 1 db mesterkurzus jeggyel 1 mesterkurzus látogatható.

A szervezők által meghirdetett mesterkurzusok tematikája a következő:

Graševina: akkor és most

A horvátok legnépszerűbb fajtája a Graševina, azaz az Olaszrizling. A teljes termőterület negyedét elfoglaló fajta elsősorban a kontinentális borvidékeken terem, olyan kiváló termőhelyeken, mint Kutjevo, a Drávaszög (azaz Baranya horvát része) vagy éppen Ilok. A graševina-sztori az utóbbi években nemzetközileg is egyre több figyelmet vált ki. Tematikus kóstolónkon Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, a horvát borok szakértője mutatja be négy borpároson keresztül, milyen a graševina fiatalon és milyen az ugyanarról a területről származó bor éretten. Négy pincészet, négy termőhely, nyolc bor.

Olaszrizling a Balaton körül

Az utóbbi években egyre inkább láthatóvá vált, hogy az olaszrizling szőlőfajtát a Balaton partján dolgozó borászok veszik legkomolyabban. Ezeken a tájakon az Olaszrizling nem pusztán a borsor elején található könnyed fehérbor, hanem sok esetben a pincészet csúcsbora. Hogy ez miért alakult így, arról Mészáros Gabriella beszél. A boroktató, borszakértő a tó körül fekvő hat borvidéket veszi sorra, elemezve azt, hogy az egyes termőtájak és évjáratok hogyan járulnak hozzá a végső borstílus kialakulásához. A mesterkurzus borsorát a Bortársaság kínálatából állítottuk össze.

Csopaki Kódex mesterkurzus

A csopaki borászok - annak érdekében, hogy a régiónak, mint bortermő területnek arcot adjanak - létrehozták a Csopaki Kódex önkéntesen vállalható eredetvédelmi rendszerét, amely kizárólag az olaszrizling szőlőfajtára épít. A céljuk az, hogy a település határában fekvő ültetvényekről származó olaszrizlingeket egy kiismerhető, körülírható bortípussal és a megbízható, magas minőséggel köthesse össze a fogyasztó. Ennek érdekében egy több szintre épülő rendszert hoztak létre, amelynek többek között része a szőlészeti és borászati munkák ellenőrzése, valamint egy borbírálat, amelyet egy független borszakértőkből álló zsűri végez. A mesterkurzuson alapos betekintést kapunk a Csopaki Kódex koncepciójába, és megkóstolhatjuk az első Csopaki Kódex borokat.

További információk az eseményről:

Olaszrizling Október

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés