• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Portugieser Du Monde, 2013

Közép-Európai borszemle Pécsett

Portugieser Du Monde, 2013. április 12-13.

A Portugieser (régebbi nevén Kékoportó) nem adja meg magát. Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban eddig sajnos ritkán került reflektorfénybe, most önálló estet kap, sőt egy egész hétvégét. A szervezők, élen a Pécsi Borozó szerkesztőségével, a portugieser háttérbe szorulása ellen küzdve hirdették meg a Portugieser Du Monde borversenyt és kóstolót, hogy legalább egy hétvégén át felhívják a figyelmet a mindennapok friss és gyümölcsös vörösborára. A szombati kóstolón 20 pincészet ötvennél is több bora várja az érdeklődőket.

A Portugieser Du Monde 2013 a közép-európai portugieser termelők és boraik első szemléje és kóstolója. A Portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így arra gondoltak a szervezők, milyen jó lenne mindezeket a borokat egy mezőnyben látni.

Nem szeretnénk a Portugiesert összemérni más borokkal. Talán egy önálló verseny azért is jó, hogy nem kerül más fajták boraival egy kontextusba, hanem önmagában rá tudunk fókuszálni. Három kategóriát hoztunk létre, egyet a friss, aktuális évjáratú boroknak, egyet az évjáratos, korábbi évekből származó oportóknak, és egyet a házasításoknak, ahol legalább 25%-ot tesz ki a portugieser aránya. Így színesebb lesz a kép, és talán összemérhetőbbek a borok. Az pedig, hogy milyen a jó oportó, majd talán április 13-a után könnyebb lesz megmondani – mondta el Győrffy Zoltán, a rendvény főszervezője.

A borversenyt április 12-én, pénteken rendezik meg, mégpedig a régió talán legjobb portugieser-termőhelyén, Villányban. Bock József és a Bock Pince várja a lengyel, szlovén, horvát, chilei és magyar bírálókat, hogy megkóstolják a közép-európai mezőnyt. A versenyre közel hatvan Portugiesert neveztek, Magyarország mellett Szlovénia, Horvátország és Szerbia is képviselteti magát a megmérettetésen.

A Portugieser Du Monde központi és a nagyközönség számára is legizgalmasabb rendezvénye a nyilvános kóstoló lesz a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben lesz. Az E78-ban április 13-án, szombaton a szemle fővédnöke, dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere adja át a díjazottaknak az arany és ezüst érmeket igazoló okleveleket. Pécs városa nyitott volt a Portugieser Du Monde ötletére és a szervezők a várossal közösen, több év alatt szeretnének egy valóban rangos, borturizmusban is szerepet játszó nemzetközi borverseny-brandet felépíteni.

A borkóstolón mintegy 20 magyarországi és szerbiai pincészet boraiból lehet kóstolgatni, a Portugieserek mellett többen más boraikat is bemutatják a borkedvelő publikumnak, így több mint 50 bor kóstolható meg egyetlen belépőjeggyel. A borhoz csokoládét a máriagyűdi Kakas Bonbon kínál, a vendéglátás színvonaláról, a kiváló gasztronómiai élményekről pedig Teleky Zoltán, a Zsolnay Étterem vezető séfje és tulajdonosa gondoskodik majd.

Jegyek elővételben 2500 forintos áron vásárolhatóak a jegymester.hu oldalon és a pécsi Zsolnay Negyed jegyirodájában vagy a helyszínen a rendezvény napján 3000 forintos áron válthatóak.

További információ:
www.pecsiborozo.hu/portugieser
www.facebook.com/PortugieserDuMonde

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés