• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Orbán Pince

Egy borászat, ahol a termőhely és a szőlőfajta egyenlő hangsúlyt kap. Az Orbán Pincénél arra törekednek, hogy a borászati technológia ne írja ezeket felül, hanem hagyja minél jobban érvényesülni a szőlőből származó előbbi két legfontosabb értéket.

Kik is ők valójában? A 2007-ben létrejött, Borbán Kft, alias Orbán Pince első szőlőit ebben az évben egy 4,5 hektáros Chardonnay ültetvény formájában vásárolta meg. A terület kitűnő termőhelyen, a Balatonfelvidéki borvidék egy csodaszép kis települése (Szentbékkálla) melletti, délnyugati fekvésű helyen, a Farkastetőn található. Aki szeret túrázni, annak talán többet mond a Kőtenger név. Gyakorlatilag e látványosság közelében található ültetvényről van szó.

A szőlők már szép kort megéltek ugyan (1987-es telepítésűek), de még jó állapotban vannak. Sőt, most adják talán a legszebb termést. A vásárláskor is az volt a cél, hogy ne újtelepítéssel kelljen bajlódni, hanem egy már beállt gyökérzetű, termőegyensúlyú területről lehessen szüretelni.

Az első szüret erről a termőhelyről, ami már Orbán Gergely borász kezének munkáját dicséri, a 2009-es évjárat. Érdemes ehelyütt megjegyezni, hogy a Kőtenger Chardonnay nevű (a legeslegelső!) boruk, rögtön egy ezüstéremmel debütált a franciaországi Chardonnay du Monde „világbajnokságon”. Na, de ne szaladjunk annyira előre a borokhoz, lássuk inkább a történet folytatását!

2008-ban 1 ha Chardonnay-t átalakítottak, a korábbi lengőkaros, alias Moser-kordon magas művelésről, középmagas kordonra, a jobb minőség elérése jegyében. Arra azonban még várni kell, hogy valójában meghálálják-e a tőkék ezt a fiatalítást, mert az első valamire való termést hozó évben olyan tetemes volt itt a vadkár, hogy sajnos a szőlőről le kellett mondani. Érdekes tanulság ez az alacsonyabb művelésmód kapcsán.

2008-ban még egy 2 hektáros Szürkebarát ültetvényt is sikerült becserkészni a borászatnak, azonban ezt már a Badacsonyi borvidéken. Az ültetvény ernyőművelésű, 1998-as telepítésű (tehát szintén nem kezdő versenyző).

A balatonrendesi szőlők közvetlenül a 71-es főút mentén találhatók. A Kerekesdomb dűlőről páratlan kilátás nyílik a Balatonra, ami nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem a szőlőnek is kifejezetten kedvező hatású (a vízfelület fényvisszaverő tulajdonsága még ekkora távolságon belül jól érvényesül). A déli kitettség jó napsugárzási viszonyai egyébként is üdvösek a szőlő számára. A terület ökológiai adottságait tovább vizsgálva nem elhanyagolható tény, hogy a vulkanikus altalaja révén újabb minőségalakító „stresszhatások” érik ezt a szegény Szürkebarátot.

Mindehhez jön még a szőlőterületeken végzett terméskorlátozás. A Chardonnay esetében 4,5 t/ha a Szürkebarát esetében 3,5 t/ha termésátlagokkal, és nem többel dolgoznak, a koncentráltság és a harmonikus savak jegyében.

A szőlő adott, már csak a borászati technológiáról nem ejtettünk szót. A fajták tehát Chardonnay, Szürkebarát. A technológia két irányt céloz meg, a gyors feldolgozású, hűtve, irányított erjesztéssel készült, acéltartályos, azaz reduktív borokat és a „késői” szüretelésű, igen érett szőlőből készült testes, magas alkoholtartalmú, héjon áztatott, hosszú ideig seprőn tartott, újfahordóban erjedt és vagy érlelt borokat.

Így születtek meg az alábbi 01-07-ig számozott (ez a számozás a palackozás alapján felállított sorrendet jelenti) borok:

01 Kőtenger Chardonnay 2009, 6 hét finomseprőn tartás, acéltartályban érlelés. Friss, elegáns, minerális és fajtajelleges, vajas és telt.

02 Kerekesdomb Szürekebarát 2009, túlérés kezdete, rövid áztatás, új barrique hordóban erjesztés, acéltartályos érlelés, néhány hetes finomseprőn tartással. Pinkes és testes, toastos, és ásványos.

03 Brutal Pinot gris 2009, túlérés a javából, rövid áztatás, nyálkázás nélküli, 4 hetes erjedés, 6 hetes finomseprő és acéltartályos érlelés. Nagy tűzzel, nagy testtel, még így is jó savakkal megáldott bor. Rusztikus, markáns. Utóérés, fűszerek, vegetalitás és alkohol (16,5v/v%!) érződik benne.

04 Chardonnay Battonage 2009, kíméletes, gyors feldolgozás, pneumatikus préselés, irányított erjesztés, 15 hét 228 literes barrique hordóban való finomseprőn tartás melletti érlelés. Fahordós jegyek, krémesség, szép savak, jó potenciál és a fajta érződik rajta.

05 Szürkebarát Battonage 2009, túlérésben lévő szőlő, nyálkázás nélkül, hidegen, 4 hétig erjesztett, új, közepesen égetett barrique hordóban, 6 hónapos finomseprőn tartás mellett érlelt. Nagy potenciál! Telt, hosszú. Kései jellegű, de mégis száraz (bár néhány gramm cukor azért érződik), kerek bor, amiből a „16-os” alkohol egyáltalán nem lóg ki. A borász szavaival élve ez egy jó szivarbor.

06 Badacsonyi Pinot Grigio 2010, nyálkázott, neutrális élesztővel 16 fokon erjesztett, reduktív bor. Dinamikus savak, egy kis ásványossággal, mandulás-mogyorós utóízzel. Abszolút fajtajelleges.

07 Küvélet 2010, 50% Szürkebarát a Kerekesdombról, 40% Chardonnay a Farkastetőről és 10% Tramini a Bagolyvár alól (felvásárolt szőlőből). A külön időpontokban szüretelt, és pincébe hozott tételek közös erjesztő-tartályban erjedtek, hosszú seprőn tartás mellett érlelődtek. Könnyű, nyári bor. A fajták közül illatban a Chardonnay és a Tramini, ízben a Szürkebarát és a Tramini érvényesül. A 2010-s évjárat fajta szerinti pincelenyomata.

Ha valakinek ezek után kedve támad megkóstolni e borokat, akkor látogasson el „virtuálisan” az alábbi weboldalra, ahol látható, hol lehet megvásárolni a borokat, vagy keresse fel a borászatot személyesen, Balatonrendesen. Előzetes telefonos egyeztetés után szívesen látják a pincében az érdeklődőket.

Borbán Kft.
Orbán Gergely
mobil: +36 20 807 4952
mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
web: http://www.borban.hu/
Th: 8255 Balatonrendes, Kerekesdomb hrsz.023
Szh: H-1012 Budapest, Attila út 97.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés