• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kalina: fa-tűz-bor

„nálunk a hordó bizalom kérdése”- A harmadik generációs kádárcsalád mottója és filozófiája arról tanúskodik, hogy ebben az üzemben bizony a minőség csak a minimum. A hordó a Kalina család számára nem más, mint a kádár és a borász legbensőségesebb bizalmi kapcsolata. Kiváló minőségből kiválogatott, a magas szaktudással megmunkált, elkészített hordó önmagában nem elég. Az által válik tökéletessé, ha az ízek, zamatok, illatok összhangja kialakul abban a borban, amit új tölgyfa hordóban érlelnek. Munkájuk ezért kutatások sorozatából áll, amivel az egyes borokhoz legjobban illő hordótípusokat keresik.

Ebben a szellemben dolgozik a Kalina Kádár Üzem Kft. Tokaj-Hegyalján, Tállyán. A négy fiútestvér közösen, együtt készíti a hordókat a műhelyben. Mindent, amit a hordókról lehet tudni, a termék szeretetétől kezdve a szakmai fogásokig, az édesapa adta át fiainak.
A hordókészítés 1959-ben kezdődött még kisipari, hagyományos eszközökkel. Az évek során folyamatosan fejlődött az alkalmazott technológia. A cég alapfilozófiája: az elégedett vevő a legjobb reklám. A hordó gyártás célja: a fa- a tűz- a bor összhangja.

Íme egy kis ízelítő a Kalina-metódusból:

A fa

A hordókészítés már az erdőn elkezdődik. Magas szaktudású erdészekkel válogatjuk, az erdő talaját figyelembe véve Erdőbénye, Telkibánya, Baskó, Pálháza kiváló kocsánytalan tölgyerdeiből a dongarönköt. A rönköket ősztől tavaszig óriási placcon tároljuk. Közben szünet nélkül zajlik a feldolgozás: a négycikkes hasítás. A gondosan válogatott és hosztolt rönköt méretre vágjuk, majd ék segítségével szálirány mentén felhasítjuk. A hasítás után a rönk külső kérgét, a szíjácsot és a bél anyagát fűrészeléssel eltávolítjuk. Így kapjuk a rönk legértékesebb részét, amelyből a legjobb donga készül. Az így kapott donga, magas fokú szakító szilárdsággal, tökéletes rugalmassággal rendelkezik és természetesen rendkívül értékes. Mert így egy köbméter rönkből, csak ca. 1,5 hordó készíthető. Az ily módon elkészített dongákat egyesével átválogatjuk, majd száradni körkászliba helyezzük.

Ezzel kezdetét veszi a minimum kétéves szárítás. Két nyáron és két télen át. A nap, a szél és az eső érleli a dongát, ez idő alatt a fanyar tanninok, észterek és a fölösleges anyagok, csersavak szép sorban kiáznak a fából. Az időjárástól függően rendszeresen ellenőrizzük a donga nedvességtartalmát.

A tűz

Miután a körkászlit lebontjuk, biztos, ami biztos alapon igyekezünk kiszűrni az olyan hibákat, melyek eddig esetleg elkerülték az árgus szemek figyelmét. Aztán a dongákat méretre szabjuk, egy speciális gépsorral pedig jól megdolgozzuk a felületet. A két munkaabronccsal összefogott „szoknyát” tölgyfatűz felett előmelegítjük, vízpárával locsoljuk, majd ezt követően vagy kézzel, azaz Zuggal, vagy pedig gép húzza össze a dongák szabadon hagyott, alsó végét, amelynek következtében a hordó felveszi végső formáját. Ezután jön az egyik legfontosabb folyamat, a hordó pörkölése.

A tüzet kizárólag a gyártás során keletkező tölgyfahulladék (azaz a donga saját anyaga) szolgáltatja, ami a hagyományos hordótüzelés alapja. Közben lézeres hőmérővel a donga temperatúráját folyamatosan ellenőrizzük, mérjük a hordó külső és belső hőmérsékletét, hogy a penetráció egységes mélységű legyen. A többféleképpen pörkölt hordó, miként azt már említettük, más és más ízeket csempész a borba, így a hordó nagyban felelős a benne elhelyezett bor ízéért és aromájáért. Ezért a hordó kimelegítésekor folyamatos kutatásokat végzünk az idő és a hőmérséklet függvényében, valamint irányított pörkölés az íz és az illat összhangjáért. A pörkölési fokozatokat hőmérséklet és idő függvényével mérjük. És nem a szín befolyásolja a minőséget.
 
A bor

Megtörténik az abszolút végmegmunkálás a stemolás, mikor a hordó végén lévő fa egyenetlenségeket lecsiszoljuk. Ontrázás a fenék illeszkedési felületének a kialakítása - amikor a fenék helyét vágjuk bele a hordó két végébe, hogy biztosan jól zárjanak. Ide illesztjük be a két végén a kivágott, körzőzött fenekeket. A befenekelt lecsiszolt hordókra rászabjuk a vasakat, azaz készre vasaljuk.

A kész hordók végül várják, hogy egy szép napon lekerüljenek a pincékbe, és hasukban megfoganjon a bor.

Ha nem volt elég a szakszavakból, vagy ha látni is szeretné az előbbiekben elhangzottakat, akkor látogasson el a Kalina Üzembe, ahol fény derül a kádárszakma minden rejtelmére! Szemtanúja lehet annak, hogyan hajlik az a piszok vastag tölgyfa donga anélkül, hogy eltörne, hogyan kapja meg egy hordó végleges gömbölyded alakját, hogy történik az a furmányos lépés, hogy a hordó feneke a helyére kerül.

Kalina Kádárüzem – Nyírjes-Fa Bt.
H-3907 Tállya, Bercsényi út 20.
Telefon/Fax: 00 36 47 398 142
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.kadarsag.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés