• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A szőlő metszése és zöldmunkái

A metszés és a zöldmunkák nagy szakértelmet, alapos felkészültséget igénylő műveletek. Részletes tárgyalásuk előtt ezért a Lőrincz András és Barócsi Zoltán által szerkesztett könyvben megtaláljuk azokat az alapismereteket, amelyek az eredményes gyakorlati alkalmazáshoz nélkülözhetetlenek.

A könyv elsőként a metszés alapjaival (a fás tőkerészek jellemzői és a metszés formai elemei) foglalkozik. Ezt követően - a zöldmunkák bevezetéseként - bemutatja a hajtás és a rajta található oldalszervek gyakorlati szempontból fontos tulajdonságait. Áttekintést nyújt a hónaljhajtás, a levél, a rügyek, továbbá a kacs, valamint a virágzat és a termés morfológiai sajátosságairól.

Ismerteti a metszés elméleti alapjait, sorra veszi a metszés hatásaival, céljaival és biológiai alapjaival kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Részletesen tárgyalja a hazánkban legelterjedtebb tőkeművelésmódokat és azok alakító metszését. Bemutat néhány lugasformát, valamint az európai és az Európán kívüli szőlőtermesztő országokban használt tőkealakokat. Röviden foglalkozik a szőlőültetvények támrendszereivel, a támredszer szerepével, a szőlőtámaszok elemeivel, anyagaival.

Gazdagon illusztrált fejezetben ír a metszés gyakorlatáról, a Magyarországon alkalmazott metszésmódokról, a metszés alapszabályairól, a metszés közben leggyakrabban elkövetett hibákról.

Mivel az utóbbi időkben a zöldmunkák szerepe jelentős mértékben felértékelődött a szőlőtermesztésben, a zöldmunkák általános biológiai alapjait, illetve az egyes munkaműveletek elméleti és gyakorlati fogásait is részletesen tárgyalja.

Kiadás éve: 2010.
Mezőgazda Kiadó

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés