• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Strázsahegy ösvényén

A monori Strázsahegy megújul. Egyre több fórumon lehet hallani a pincefalu fejlődéséről. Néhány helyi termelő borkedvelő vendégek fogadására adta a fejét. A kezdeményezés többek fantáziáját elindította. Ma e termelők apró lépésekkel haladnak előre a borturizmus kínálta lehetőségek rögös, olykor járhatatlannak tűnő útján. Lelkesedésük azonban töretlen.

Kaltenecker Andrea, a Monori Borút Egyesület titkára évek óta foglalkozik a monori pincefaluban rejlő potenciál felfedezésével és feltárásával. Az ő tevékenységének köszönhetően példaértékű fejlesztések valósultak meg a "hegyen" az elmúlt évben. Nincs idő azonban hátradőlni. Még sok a tennivaló a Strázsahegy ösvényén.

Hogyan vesz részt a Strázsahegy borturizmusában?

A Monori Borút Egyesület titkára vagyok, szervezem az egyesület dolgait, emellett borturisztikai pályázatok összeállításában veszek részt. Idén avattuk fel az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényt, melynek alapötlete a diplomamunkámban fogalmazódott meg. Jelenleg szervezett tanösvénytúrák beindítását tervezem párommal.

Hol helyezkedik el a monori pincefalu? Ha röviden jellemezni kellene a Strázsahegyet, mit tartana fontosnak elmondani róla?

A Monori Pincefalu a főváros közelében, Budapesttől mindössze 25 km-re, DK-re található. A Strázsahegy közép-európai szinten is egyedülállónak mondható, közel 1000 présháznak és egy különleges tanösvénynek ad otthont. A pinceegyüttes jelentős építészeti értéket képvisel.

Minden itt található présházban készítenek bort? Hol találhatók a város szőlőterületei? Van lehetőség ezek körbejárására?

Régen minden présházban készítettek bort, mára azonban a borkészítés mellett a rekreációs célú hasznosítás is előtérbe került. Kisebb szőlőskertek a Strázsahegyen találhatók, egybefüggő szőlőterületként pedig a szomszédos Szárazhegy funkcionál. Természetesen van lehetőség a szőlőskertek és a présházak megtekintésére. A tanösvény is főként e célból létesült.

Jelenleg hány termelő foglalkozik itt borturizmussal? Várható-e ennek növekedése?

Jelenleg 4-6 termelő foglalkozik borturizmussal. A következő években várhatóan ez a szám megduplázódik.

Mi a tapasztalata a Strázsahegy látogatottságát illetően? Mennyire ismerik az emberek az országban? Egyéni látogatók, családok vagy csoportok érkeznek inkább Önökhöz?

Véleményem szerint a Strázsahegy látogatottsága és ismertsége az utóbbi években érezhetően nőtt, köszönhetően a Monor Környéki Strázsa Borrendnek és a strázsahegyi rendezvényeknek. A rendezvények volumene azonban még mindig inkább helyi-térségi jelentőségű. Országos szinten sajnos nagyon kevesen ismerik ezt a páratlan adottságú területet. A tanösvénynek és a nemrég átadott turistaútnak köszönhetően egyre több egyéni látogató és család is érkezik a Strázsahegyre. Kisebb csoportok ugyan vannak, de ez még nem számottevő eredmény.

Hogyan csábítják a vendégeket a helyi termelők? Milyen szolgáltatásokkal várják őket?

A termelők különböző prospektusokkal, az interneten és egyéb médiumokon keresztül próbálják a Strázsahegyre csábítani a vendégeket. Jellemző programok a borkóstolással egybekötött pincelátogatás, de minden vendéglátó igyekszik valamilyen különleges elemmel is színesíteni szolgáltatását.

Milyen a helyiek idegennyelv-ismerete? Van rá egyáltalán igény, hogy adott esetben külföldi csoportokat fogadjanak? Mit gondol hogyan fog ez a jövőben változni?

A helyiek idegennyelv-ismerete változó. Vannak pincék ahol magas szintű nyelvtudással rendelkeznek a vendéglátók, de a nyelvtudással nem rendelkező pincetulajdonosok is meg tudják oldani a kommunikációt „tolmács” segítségével. Jelenleg még csekély a külföldi turisták száma, de Ferihegyhez való közelségünk mindenképp indokolná a külföldi turisták felé fordulást. Bízom benne, hogy a jövőben a Budapestre érkező turisták egyik kedvelt célpontja lesz a strázsahegyi pincefalu.

Milyen technológiákat ismerhetnek meg itt a látogatók a modern, vagy a hagyományos borkészítési eljárásokat?

A borkészítők többsége mindkét technológiát alkalmazza, de természetesen csak strázsahegyi léptékkel mérve. A vendéglátók többsége, mindössze néhány száz hektoliter bort készít évente. Nincsenek hatalmas borászatok és összefüggő szőlőbirtokok, a pincefalu varázsa éppen kis méretéből adódik.

Van lehetőség a monori pincefaluban szervezett borkóstolókon részt venni? Esetleg találhatók-e itt olyan pincék, amelyek állandó nyitva tartással várják a látogatókat?

Természetesen van lehetőség szervezett borkóstolón való részvételre. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a potenciális vendégek számára érdekes és színvonalas programcsomagokat állítsunk össze. A pincék többsége most még csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, de reményeink szerint a jövőben egyre többen fix nyitva tartással várják majd a látogatókat.

Milyen rendszeres programokon lehet részt venni a pincefaluban? Milyen ezeknek a rendezvényeknek a látogatottsága az elmúlt évek tapasztalata alapján?

Májusban van az Orbán-nap, mely idén a Strázsahegyi Pincefesztivállal egészült ki. Itt nagyjából 7-800 érdeklődő jelent meg. Nagyon pozitív visszajelzések érkeztek a pincefesztivállal kapcsolatban, ezért jövőre is tervezzük a rendezvény megszervezését. A hegy másik részén szintén májusban tartották a Strázsahegyi Tekerő-kavaró Fesztivált. A „tekerő” a kerékpárversenyre utal, ezen minden évben több százan vesznek részt, a „kavaró” pedig a pincék között rendezett, szintén népszerű főzőversenyt jelenti. Fentiek mellett van még több rendezvény, amelyek fő helyszínét nem a Strázsahegy adja, de mindenképp szőlészettel és borászattal kapcsolatosak: Szüreti sokadalom, Márton-napi Újborünnep, Lovagi Lakoma és Borászbál.

Mely szervezetek támogatják a helyi borkultúra népszerűsítését?

A borkultúráért sokat tesz a Monor Környéki Strázsa Borrend, a Gazdakör, valamint a nemrég alakult Monori Borút Egyesület. Közvetetten azonban több helyi civil szervezet (pl. Strázsahegyi Polgárőr Egyesület, Monori Strázsák Néptánc Együttes) is munkálkodik a Strázsahegyért és a borkultúra népszerűsítéséért

Milyen marketing eszközökkel promótálták eddig a pincefalu értékeit és hogyan kívánják a jövőben ismertebbé tenni a helyet?

Cikkek, publikációk helyi, térségi és országos lapokban, napilapokban, szakfolyóiratokban. Interjúk, kisfilmek a helyi, térségi és az országos köztévében. Internetes megjelenések, önálló honlap üzemeltetése (http://www.strazsaborrend.hu/), IWIW, bannerek, más honlapokon történő megjelenések. A jövőben is ezeken a csatornákon keresztül tervezünk kommunikálni, csak jóval hatékonyabban.

Ön szerint hogyan tudna a Pincefalu beilleszkedni a Kunsági borvidék illetve a Duna Borrégió borturizmus programjába?

Tematikus útvonalként történő megjelenésünk mindenképp előremutató megoldás lenne. Emellett még biztosan adódnának más lehetőségek is.

Milyen egyéb turisztikai vonzerejét emelné ki Monor és környékének?

A városban sokféle lehetőség adódik. Változatos kulturális programokkal, kiállításokkal várja látogatóit a monori Vigadó, színvonalas éttermek és szálláshelyek üzemelnek Monoron és környékén. A belváros nemrég újult meg, kitűnő program lehet egy séta a belvárosban a strázsahegyi pincelátogatás megkezdése előtt. A horgászat szerelmesei több környékbeli tó közül választhatják ki a számukra leginkább szimpatikust. A természetjárókat felújított turistautak várják a környéken, tudomásom szerint több geoláda is van a közelünkben. Uszoda és termálfürdő is üzemel nálunk. A lovas turizmus kedvelői is kikapcsolódhatnak lovardáinkban. A hagyományos programokat preferáló látogatók pedig a falusi turizmus keretében vehetnék részt például őshonos állatokból álló tanyalátogatáson.

A településnek vannak-e olyan magyar és külföldi kapcsolatai, amelyek a borturizmus fellendítését célozzák?

Van kapcsolat külföldi borászszervezetekkel, de igazán látványos eredménye eddig ezeknek nem született. A kapcsolatépítéssel azonban nem hagytunk fel, a közeljövőben biztosan nagyobb hangsúlyt fogunk erre fektetni, és várhatóan komolyabb eredményeket is elérünk majd.

Milyen turisztikai fejlesztések valósultak meg az elmúlt években és milyen terveik vannak a jövőre vonatkozólag?

Idén valósult meg a Monor Környéki Strázsa Borrenden keresztül az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény. Úgy gondolom eddig ez a legnagyobb volumenű projekt a Strázsán. Ezenkívül több mint 15 km-nyi turistaút is elkészült, mely a Strázsahegyen keresztül vezet. Jelenleg a LEADER-pályázatok révén szeretnénk újabb fejlesztéseket megvalósítani.

Ha azt kérném Öntől, hogy három mondatban foglalja össze, mért érdemes ellátogatni a Pincefaluba, akkor mit mondana?

Hangulatos pincefalu, izgalmas tanösvény, családias hangulat, vendégszerető pincetulajdonosok, ízletes borok. Ha bármelyik tényező szimpatikus, akkor már érdemes elutazni a monori Strázsahegyre és egy kellemes délutánt eltölteni nálunk! Szeretettel várjuk Önöket az év bármely szakában (kényelmes ruházat szükséges).

Végül egy személyes kérdés: szokott Ön bort fogyasztani, ha igen, akkor csak a helyieket, vagy más borvidékről is?

Igen szoktam bort fogyasztani, de én csak afféle laikus borkedvelő vagyok. Kedvelem a helyi borokat, egyre több izgalmas és különleges bor bújik meg a strázsahegyi pincék mélyén. Nagy öröm olyan pincében kóstolni kitűnő borokat, ahol a készítő nem hivatásos borász. A helyiek mellett azonban más borvidékek borait is megkóstolom. Hangulattól függően fehér, rozé és vörös borok egyaránt megjelennek a borospohárban…   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés