• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A fahordó nyomában

Máig sem tűnik teljesen tisztázottnak, hogy ki készítette az első boros hordót. Egyes források szerint a kelták Burgundiában a Kr. e. XIII. században rájöttek arra, hogy a gőz és meleg fölött meghajlik a fa. Ezt a tudást azonban ekkor még csak a hajóik elkészítésére használták fel. Később rájöttek, hogy tárolási eszköz készítésére is használhatók, ami nagy előrelépés volt a törékenyebb, nehezebb agyagedényekhez képest. Idővel már bármekkora méretben el tudták készíteni.

Lassan pedig kialakult a hordókészítő, azaz kádár mesterség. A hordókat pedig nem csak tárolásra, hanem szállításra is használták. Eleinte mindenféle faanyagot felhasználtak. Majd rájöttek, hogy a francia tölgy a legjobb erre a célra.

A franciák Napóleon idejében rengeteg tölgyerőd telepítettek, hogy legyen elég fájuk, elsősorban a hajóépítéshez. Amikor azonban a vas, acél és egyéb anyagok használata kiszorította a faanyagot, az megmaradt a bútor és a hordókészítés alapeszköze.

Az évtizedek során kiderült az is, hogy a francia tölgy vaníliával és más kellemes tölgyes aromával egészíti ki a bor jegyeit. Kismértékű párolgást is megfigyeltek a dongák felületén és elnevezték ezt az „angyalok részének”.

A rómaiak a Kr. u. III. században kezdték el használni. Vélhetően a galloktól tanulták el a hordókészítés mesterségét katonai és kereskedelmi kapcsolataik révén. Azonban eleinte nemcsak bor, hanem arany, szegek és egyéb anyagok tárolására, szállítására is használták. A 20. században azonban e szerepkörben elvesztették jelentőségüket, mivel a raklapok és a nagy konténerek felváltották őket a szállítmányozásban.

Egy másik nézet szerint a Kr. e. 2690-ből fennmaradt egy írás, amelynek tanúsága szerint már ekkor is használtak fahordókat, félig zárt változatban. A két oldalon lezárt hordókat viszont először csak a vaskorban (Kr. e. 800-900 körül) használtak. A Kr. e. I. századra pedig már széles körben elterjedtek a hordók bor, sör, tej, oliva és víz tárolására.

Pincefalvak.hu

Források
http://www.beekmanwine.com/prevtopah.htm
http://ezinearticles.com/?Oak-Wine-Barrels---A-Short-History&id=691736

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés