• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nagy-Somló védett borai

A Kisalföld peremén elhelyezkedő Nagy-Somlói termőhely egyike legkisebb borvidékeinknek. Védett eredetű borainak készítését a 12/2006. (II. 3.) FVM rendelet szabályozza.

A rendelet értelmében a következő kategóriák használhatók, amennyiben egy termelő védett eredetű borként szeretné forgalomba hozni az e borvidéken készült borait.

Védett eredetű borok:
-Somlói Védett Eredetű Bor (fajtanév megnevezésével)
-Somlói Nászéjszakák Bora (házasításként)
-Somlói Arany
-illetve Dűlőjelölésű Védett Eredetű Bor

A szőlő termesztésére, a borkészítésére vonatkozó szabályok:

Származási hely
-a védett eredetű bor csak a Nagy-Somlói borvidéknek a Somló-hegyi körzetében, a Doba, Somlójenő, Somlószőlős, valamint Somlóvásárhely településeken létesült ültetvényein szüretelt szőlőből készíthető.

Szőlőfajta-használat
-a "Somlói védett eredetű bort" Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olasz rizling, Tramini szőlőfajtákból lehet készíteni.
-a "Somlói Nászéjszakák Bora" védett eredetű bort az előbbieken túl Kövérszőlő, Pinot blanc, Rajnai rizling, Sárga muskotály, Chardonnay szőlőfajtákból lehet készíteni.
-a "Somlói Arany" védett eredetű bor előállításához pedig az eddig felsorolt fajták bármelyikének kései szüretelésű, töppedt, illetve fagyottan szüretelt termése használható.

Szőlőültetvény
-védett eredetű bor a térállástól és a művelésmódtól függetlenül akkor állítható elő, ha az ültetvény tőkehiányának mértéke nem haladja meg a telepítéskori tőkeszám 10%-át.
-védett eredetű bor olyan szőlőültetvényről szüretelt szőlőből készülhet csak, amelynek tőkeszáma legalább 5000 db/ha, továbbá az ültetvényen a tőkék távolsága legalább 0,6 m.
-a következő művelésmódok használhatók: bak, alacsony és középmagas kordon.
-a tőketerhelése nem haladhatja meg a 8 rügy/nm-t.
-a termésmennyiség pedig legfeljebb 80 hl/ha bor (123 q/ha) lehet.
-a termésmennyiség dűlőjelölésű védett eredetű bor előállítása esetén pedig legfeljebb 50 hl/ha (77 q/ha) lehet.

A szőlő minősége
-a védett eredetű bort legalább 17 MM°,
-a dűlőjelölésű védett eredetű bort legalább 19,0 MM° cukortartalmú szőlőfajtákból lehet előállítani.

Szőlőfeldolgozás, borászati technológia:

-védett eredetű bort csak kézzel szüretelt szőlőből lehet készíteni oly módon, hogy a szőlőt a szüret napján fel kell dolgozni.
-a szőlőfajták feldolgozását elkülönítetten kell végezni.
-védett eredetű bor készítésekor a must cukortartalmát növelni, a savtartalmát kémiai úton megváltoztatni, továbbá pektinbontó enzimet használni nem lehet.
-az erjesztéshez a termőhelyen kialakult élesztőflórát lehet felhasználni, egyéb fajélesztővel történő erjesztéshez a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségi Tanácsának (a továbbiakban: Hegyközségi Tanács) előzetes hozzájárulása szükséges.
-a bort legalább hat hónapig fahordóban, majd ezt követően legalább három hónapig üvegpalackban kell érlelni.
-védett eredetű bor előállítása kizárólag a hegyközség által ellenőrzött, a Somló-hegyi
termesztési körzet hegyközségi pincekatasztereiben nyilvántartott pincészetekben történhet.
-a préselés csak szakaszos üzemű szőlősajtóval végezhető, a kosárnyomás a sajtolás teljes időtartama alatt nem haladhatja meg a 2,0 bar-t, a lé kihozatala nem lehet több 65%-nál.

A védett eredetű borok forgalomba hozatalára vonatkozó szabályok:

Jelölés
-a védett eredetű borok a fentiekben meghatározott fajták neveit viselhetik.
-a dűlőjelölésű védett eredetű bor származásában és fajta vonatkozásában 100%-ban meg kell, hogy feleljen a dűlő elnevezésének és a jelölésének.
-a címkén a bor megnevezése mellett fel kell tüntetni továbbá:
a) a "Nagy-Somlói Védett Eredetű Bor", vagy a "Nagy-Somlói VEB", vagy a "Districtus Hungaricus Controllatus Nagy-Somló" vagy a "DHC Nagy-Somló" megjelölést,
b) a címke alsó harmadában pedig a borvidéki szimbólumot.
-védett eredetű borokat értékesíteni csak a szüretet követő év augusztus 20-tól lehet.
-a termelő köteles a védett eredetű bor forgalomba hozatali engedélye kézhezvételét követő egy hónapon belül az engedélyben foglaltak szerinti teljes bormennyiséget palackozni, és annak megtörténtét a Hegyközségi Tanácsnak írásban bejelenteni.
-a palackozás csak üvegpalack felhasználásával történhet.

A nyilvántartásra és az adatszolgáltatásra vonatkozó további szabályok részletezésétől ehelyütt eltekintünk, az érdeklődők az alábbiakban megjelölt forrásokban részletesen tájékozódhatnak.

A borvidéki települések dűlőnevei: Bárótag, Felsőhegyalja, Százforduló, Szent Márton, Váralja (Doba), Ilona (Somlójenő), Aszó, Bárótag, Hegykút, Ragalja, Séd (Somlószőlős), Apátsági, Aranyhegy, Grófi, Gyür, Kükép (Somlóvásárhely).

Források

http://www.vingis.hu/index.php/letoltesek/category/4-rendeletek
http://www.somloi.hu/index.php?p=borok&id=1006

Pincefalvak.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés