• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Eredetvédelem Villányban

A borok eredetének védelmét immár egyre több borvidékünkön szabályozzák. Villány nem csak a minőségi borkészítés szemléletének megteremtésében, a marketing és turisztika eszközeinek kihasználásában, hanem e tekintetben is úttörőnek számít.

A Villányi borvidék borainak eredetvédelmét először a 91/2005. (X. 18.) FVM rendelet szabályozta, amelyet a 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet keretében módosítottak.

Azt, hogy mit jelent a villányiak számára boraik eredetvédelme, a honlapjukon olvasható vélemény hűen tükrözi:
„Védjük a termőhelyet, mert a borok gazdagságát, gyümölcsösségét és érettségét ilyen talajon érik el. A hegyoldalak, völgyek fekvése teszi a villányi bort villányivá. Kijelöljük és védjük a borvidék határait, a termőhelyet minősítjük, a dűlőket megkülönböztetjük. Az itt termeszthető fajták listájához, a termesztési és borászati technológiáját megadjuk, és ellenőrizzük. A hagyományokat megvédjük, a borok érlelését és mennyiségét folyamatosan számon tartjuk.”

A módosítások életbe lépését követően az alábbi módon szabályozza a rendelet a Villányi borvidék védett eredetű borainak típusait, szőlészeti-borászati technológiáját és forgalomba hozatali módját.

A Villányi borvidék védett eredetű borai „védett eredetű classicus” és „védett eredetű premium” kategóriákban hozhatók forgalomba.

A szőlőtermesztésre vonatkozó paragrafusok értelmében:
-a Villányi „védett eredetű” bort kizárólag csak a Villányi borvidék területén szüretelt szőlőből lehet készíteni.
-a szőlőfajták közül Villányi védett eredetű classicus (továbbiakban: classicus) bor készítésére csak Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Hárslevelű, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Királyleányka, Merlot, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Pinot noir, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Syrah, Szürkebarát, Tramini, Zengő, Zöld veltelini és Zweigelt használható.
-Villányi védett eredetű premium (továbbiakban: premium) borok pedig csak a következő szőlőfajtákból nyerhetők: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Hárslevelű, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot noir, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Syrah, Tramini és Zweigelt.
-a felsorolt fajták arányának, mind az egy fajta jelölésű, mind a házasított borok esetében el kell érniük a 100%-ot.
-a classicus borok csak olyan szőlőültetvényről szüretelt szőlőből készülhetnek, amelyek rügyterhelése alapján bakművelésnél legfeljebb 8 rügy/nm, egyéb művelésmódnál legfeljebb 6 rügy/nm, illetve összesen legfeljebb 20 rügy/tőke.
-a classicus borok szőlőültetvényeinek tőkeszáma legalább 3000 db/ha.
-a classicus borok szőlőültetvényeinek művelésmódjai a következők lehetnek: ernyő, Guyot, bak, alacsony, középmagas és magas kordon.
-a premium bor csak olyan szőlőültetvényről szüretelt szőlőből készülhet, aminek rügyterhelése legfeljebb 6 rügy/nm, illetve legfeljebb 15 rügy/tőke.
-a premium borok szőlőültetvényeinek tőkeszáma legalább 5000 db/ha.
-a premium borok szőlőültetvényeinek művelésmódjai a következők lehetnek: ernyő, Guyot, bak, alacsony, középmagas kordon.
-a fentiekben meghatározott művelésmódok mellett a rendelet hatálybalépését követő 15 évig a szőlőültetvény művelésmódját tekintve egyes függöny, GDC, sylvoz, Moser-kordon művelésmód is lehet, amennyiben a szőlőültetvényt a rendelet hatálybalépése előtt telepítették.
-a classicus bor készítéséhez a 3000 db/ha tőkeszámot, a premium bor készítéséhez az 5000 db/ha tőkeszámot el nem érő szőlőültetvényekről a rendelet hatálybalépése után legfeljebb 10 évig lehet az adott kategóriájú termékhez szőlőt szüretelni.
-a termésmennyiségek tekintetében a classisus borok legfeljebb 90 hl/ha termésű ültetvényről, szőlő értékesítése esetén legfeljebb 13 t/ha termésű ültetvényről származhatnak (Kékoportó szőlőfajtából készült bor esetén legfeljebb 100 hl/ha bor, szőlő értékesítésekor legfeljebb 14 t/ha lehet a megengedett szőlőtermés mennyisége).
-a premium boroknál ezek az értékek szigorúbbak: legfeljebb 60 hl/ha bor, szőlő értékesítése esetén legfeljebb 8,5 t/ha termésmennyiségről beszélhetünk.
-a minőségre vonatkozó szabályok értelmében a premium bor alapanyagául szolgáló szőlőnek legalább az alábbi értéket kell elérni:
a) 20,0 MM°: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Hárslevelű, Merlot, Rajnai rizling, Sauvignon
blanc, Tramini esetében;
b) 19,0 MM°: Kékfrankos, Olasz rizling, Pinot noir, Syrah, Zweigelt esetében;
c) 18,5 MM°: a Chardonnay fajtára vonatkozóan;
d) 18,0 MM°: az Ottonel muskotály fajtára vonatkozóan;
e) 17,5 MM°: Kadarka, Kékoportó esetében.

A szőlőfeldolgozásra és borkészítésre vonatkozó jogszabályok a következők:
-villányi védett eredetű bor szőlőfeldolgozására és borászati technológiájára a meghatározott termőhelyről származó minőségi borokra irányadó jogszabályokat kell alkalmazni, az e rendeletben meghatározott eltérések figyelembevételével.
-félédes, édes, félszáraz borokat csak természetes érésből származó szőlőből, kizárólag Hárslevelű, Ottonel muskotály, illetve Tramini fajtákból lehet készíteni.
-a villányi védett eredetű borok nem édesíthetőek.
-a premium vörös borokat fahordóban kell érlelni legalább 1 évig, Kadarka, valamint Kékoportó fajták esetében legalább 6 hónapig.
-A védett eredetű bor érzékszervi minősítését a Villányi Borvidéki Borbíráló Bizottság végzi. A bizottság működésének részletes szabályait a saját maga által megállapított működési szabályzat tartalmazza.

A villányi védett eredetű borok jelölése
-a classicus borokon a borvidék nevét és a körzet vagy a település nevét használhatják.
-a premium borokon a borvidék és a körzet, vagy a település nevét, vagy az alábbiakban felsorolt dűlők nevét lehet feltűntetni.
-a classicus borok címkéjének alsó harmada kiegészül a következő információval: Villányi Védett Eredetű Classicus Bor.
-a premium borok címkéjének alsó harmada kiegészül az alábbi információval: Villányi Védett Eredetű Premium Bor. A „Villány” szó helyett annak a körzetnek, településnek, illetve dűlőnek a neve is szerepelhet, amely a bor földrajzi eredetére egyértelműen utal.
-a címkén minden esetben fel kell tűntetni a „Districtus Hungaricus Controllatus Villány” vagy „DHC Villány” szövegrészt.
-a bor megnevezését annak használata előtt a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának be kell jelenteni. A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a védett eredetű borok megnevezésére használt kifejezésekről nyilvántartást vezet.
-a szabályos (fektetett vagy állított négyzetlap, vagy téglalap alakú) címkék esetében a címke jobb alsó sarkába a villányi védett eredetű borok jelképét, a magyar kikerics (Colchicum hungaricum) növényről készült, a jobb oldalon látható grafikát kell elhelyezni.
-a villányi védett eredetű borokat csak üvegbe palackozva lehet forgalomba hozni. Ez alól kivételt képeznek az adott termőhelyen belül a termelő által, saját pincéjében, helyben fogyasztásra értékesített saját termelésű borai. A villányi védett eredetű premium bort csak a villányi borvidék területén vagy annak határától számított 35 km-es körzetében, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa által nyilvántartásba vett palackozóban lehet palackozni.

Források
http://www.vingis.hu/index.php/letoltesek/category/4-rendeletek
http://villanyiborvidek.hu/hu/villanyi-borvidek/eredetvedelem-kikerics-vedjegy

Pincefalvak.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés