• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Káli-medence védett eredetű borai

Kevésbé ismert tény, hogy a 103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet értelmében 2009 óta a Káli-medence egyes borai is eredetvédetté váltak.

Az eredetvédett borok három kategóriába sorolhatók. E szerint beszélhetünk „Káli” borról, „Káli Királyi” borról és „Káli Királyi Főborról”.

Ahhoz, hogy valaki a borospalackjai címkéjén ezeket a típusokat feltűntethesse, szigorú szabályoknak kell eleget tennie a szőlőtermesztéstől a borkészítésig.

A szőlőtermesztés szabályai a következőkben foglalhatók össze:
-Káli védett eredetű bort csak Balatonhenye, Kővágóörs, Köveskál, Mindszentkálla, Monostorapáti, Monoszló, Salföld és Szentbékkálla szőlő termőhelyi kataszterének I. osztályba sorolt azon dűlőinek szőlőjéből lehet készíteni, ahol a legalább 300 kataszteri pontot elérő, legalább 130 m tengerszint feletti magasságban fekvő ökotópok (a felvételezés azon egységei, amelyek a felvételezéskor vizsgált 18 féle tényezőre nézve homogén területek) találhatók.
-a művelésmódra és a hektáronkénti tőkeszámra kétféle szabályozás van érvényben: a 2009. július 31. előtt telepített ültetvények esetében Káli védett eredetű bor bármilyen tőkesűrűségű egyes függöny, Sylvoz-, Moser-, Cazenave-, középmagas kordon, Guyot és 2 szemre metszett bakművelés lehet. A 2009. július 31. után telepített ültetvények esetében azonban a magas művelésű és a hektáronként 4000 tőnél kevesebb szőlőtőkét tartalmazó ültetvényekben Káli védett eredetű bor nem termelhető.
-a tőkehiány még a 40 évnél idősebb ültetvényekben sem haladhatja meg a 20 %-ot.
-A Káli védett eredetű bor kizárólag egészséges, tőkén töppedt, aszúsodó, vagy aszúsodott szőlőből készíthető.

A „Káli” borra vonatkozó szabályok:
-a borkészítéshez felhasználható fajták köre: Bakator, Budai, Chardonnay (Kereklevelű) Cserszegi fűszeres, Furmint (Szigeti), Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Kéknyelű, Kövérszőlő, Olasz rizling (Nemes rizling), Ottonel muskotály, Pinot blanc, Piros tramini, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Rózsakő, Sauvignon blanc, Sárga muskotály (Muscat lunel), Szürkebarát (Pinot gris), Zenit, Zeusz, Zöld veltelini, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Portugieser, Syrah, Zweigelt.
-a termés mennyisége nem haladhatja meg a hektáronkénti 85 hektolitert fehér- és rozéborok illetve a 70 hektolitert vörösborok esetében.
-a bor természetes alkoholtartalma legalább 10,60 térfogatszázalék fehér- és rozébor,12,08 térfogatszázalék vörösbor esetén.

A „Káli Királyi” bor szabályai:
-a borkészítéshez felhasználható fajták köre: Chardonnay (Kereklevelű), Furmint (Szigeti), Juhfark, Kéknyelű, Olasz rizling (Nemes rizling), Piros tramini, Sárga muskotály (Muscat lunel), Szürkebarát (Pinot gris), Zenit, Zeusz, Zöld veltelini, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Syrah, Zweigelt.
-a termés mennyisége nem haladhatja meg a hektáronkénti 55 hektolitert fehér- és rozéborok, illetve 50 hektolitert vörösborok esetén.
-a bor természetes alkoholtartalma legalább12,83 térfogatszázalék fehér- és rozébor, 13,59 térfogatszázalék vörösbor esetén.
-rozé- vagy vörösbor esetén a bor készítéséhez az előbbiekben felsoroltak közül legalább
két fajtának a borát kell felhasználni.
-a bort a szüret időpontjától számított legalább 1 évig kell érlelni.

A „Káli Királyi Főbor” készítésének szabályai:
-a borkészítéshez felhasználható fajták köre: Chardonnay (Kereklevelű), Furmint (Szigeti), Juhfark, Kéknyelű, Olasz rizling (Nemes rizling), Piros tramini, Sárga muskotály (Muscat lunel), Szürkebarát (Pinot gris), Zenit, Zeusz, Zöld veltelini.
- a termés mennyisége nem haladhatja meg a hektáronkénti 35 hektolitert.
-a bor természetes alkoholtartalma legalább 16,66 térfogatszázalék.
-a bort a szüret időpontjától számított legalább 2 évig kell érlelni.

A forgalomba hozatal szabályai:
-a Káli védett eredetű bort kizárólag üvegpalackban lehet forgalomba hozni.
-a Káli védett eredetű borok címkéjén, a jobb oldalon látható embléma szerepelhet.
-a Káli védett eredetű borok címkéjén a településnév csak abban az esetben tűntethető fel, ha a bor 100%-ban az adott településen termett szőlőből, illetve a borvidéki dűlő csak abban az esetben tűntethető fel, ha a bor 100%-ban az adott, lehatárolt dűlőben termett szőlőből készült.

Források
http://www.fvm.gov.hu/doc/upload/200908/103_2009_fvm.pdf

Pincefalvak.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés