• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Recenzió a fotópályázathoz

A honlapunkon megjelent fotópályázati felhívás nyomán szép számú pályamű érkezett hozzánk. Az érdeklődés mértéke, a képek mennyisége és sok esetben minősége is meglepő volt számunkra. Ez késztetett arra, hogy egyfajta recenziót készítsünk az egész pályázatról, jól tudva, hogy a recenzió, mint műfaj leginkább irodalmi alkotások kapcsán szokott világot látni.

A pályázat célja a szőlőnövénynek, hazánk szőlővel borított tájainak, jellegzetes pincesorainak bemutatása volt, a szőlő és borkedvelők szemével. Minden nevező összesen három fotóval indulhatott.

A pályázat témái:
I.   Pince kívül-belül (présházak, pinceágak, hordó és más eszközök a pincében)
II.  Borász a pincében (a borász munka közben, pl. borfejtés, töltögetés, kóstolás idején)
III. Szőlőhegyi csendélet (szőlőhegyek, szőlősorok, szőlőtőkék)
IV. Hangulatok (hangulatfotók borkóstolókról, mulatságokról, szőlőről, borról)

A beérkezett 119 pályamű, ötvenhét olyan a szőlő és bor világában nyitott szemmel és nyitott lélekkel járó ember alkotó munkáját tárta elénk, amely méltán tarthatott igényt a közérdeklődésre. Az ország szinte valamennyi borvidékéről érkezett fényképek egy- egy különleges világ, különleges pillanatait foglalták csokorba, így a komplett képanyag szinte egy egységes, színgazdag csendélet hatását keltette bennünk. A természet és az ember együttműködésének, munkálkodásának harmóniáját, vagy esetenként éppen diszharmóniáját láthattuk a szőlőhegyi csendéleteken. Az öreg, pusztulóban lévő présházak méltóságos csendjét hallottuk szinte a képeket szemlélve. A présházak belső tereinek intimitását, a tárgyak örökkévalóságra törekvő elszánt ellenállását az idő mindent felmorzsoló mohóságával szemben, láttatták a beküldött fotók. A hangulati elemekre vetített képekben pedig egészen különleges pillanatok megragadását érezhettük, mintegy átélve magunk is az élmény intenzitását, amelyben a kép alkotójának része volt.

Láthattuk a szőlősorok rendjét, harmóniáját, de az időjárás, vagy a kevésbé gondos növényvédelem által produkált anomáliákat is, esetenként a humor eszközeivel társítva. Láthattunk elegáns csendéletet háttérben a Badacsony sziluettjével és megkapó magányos présházakat, valamint pincefalvakat sorba rendezett présházak regimentjével. Szemlélhettük az idő múlását többféle dimenzióban. Hordókon, feledésbe hanyatló présházon, eszközökön, melyeket nem használ már senki.

Nem szeretnénk itt külön méltatni egyetlen alkotást sem, mert a mégoly pártatlan szemlélő vagy bíráló is elsősorban szubjektív elemekkel tarkított észrevételeket tehet csak. Bírálni ugyanakkor kellett, hiszen valamilyen szempontok alapján a meghirdetett díjakat ki kellett osztani. Nem volt egyszerű a bírálók feladata, akik egymástól teljesen függetlenül bíráló, térben és szakmailag is távol álló személyek voltak. A végeredmény tekintetében azonban meglehetősen egységes vélemény alakult ki, még akkor is, ha voltak egy-egy kép esetében eltérő értékelések is. Azt tudni kell, azonban, hogy nem a fotózás szakmai színvonala volt csak a fontos kritérium, hanem legalább olyan fontos volt a látvány tartalmi hozadéka, vagy a cím megválasztása. A kialakult sorrendet az az ötven kép jeleníti meg, amelyet fennhagytunk a honlapon.

Lehet, hogy nem mindenkinek a véleményével találkozik ez a sorrend, de azt gondoljuk vállalható döntést hoztunk. Jelen recenzió szerzője esetében is volt olyan kép, amely nagyon tetszett, látszott a „beleáldozott”munka, jól megkomponált kép volt, a többségi döntés azonban nem tette lehetővé, hogy a listára kerüljön.

Hozzátartozik persze a recenzióhoz a bírálat is. Voltak olyan képek, amelyek bár a fotográfia készítőjének valószínűleg a szívéhez igen közelálló pillanatot, vagy tárgyat, vagy egyéb momentumot örökítettek meg, ehhez azonban nem mindig sikerült a megfelelő környezet bemutatása, túl közeli, vagy más esetben távoli felvétel készült. Voltak félbevágott tárgyak, rossz beállítások, vagy egyéb zavaró tényezők is, amelyek - mivel amatőrök részére meghirdetett pályázatról volt szó - nem meglepőek, de nyilván a bírálatnál figyelembe kellett venni. Sok esetben gondot okozott a címválasztás is.

Összességében elmondható, hogy sikeres, érdekes és remélhetőleg mindenki számára örömteli, az alkotás örömével teli pillanatokat teremtő pályázatot zárhattunk le az elmúlt napokban. Reméljük, hogy a jövőben meghirdetendő pályázatainkon is ilyen széleskörű részvételre számíthatunk.

Köszönjük valamennyi pályázónk aktivitását, részvételét és megtisztelő bizalmát. További sok felejthetetlen élményt, hangulatot és látványt kívánunk mindenkinek, azzal hogy a fényképezőgépeket soha ne hagyják otthon, hátha lesz még egy fotopályázat…

Szép Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánunk!

Pincefalvak.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés