• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Művelésmódok

A szőlő növényt évezredek óta termesztik. Az ókori egyiptomiak, főníciaiak is alakították a szőlőtőkéket, hiszen látták, hogy így megbízhatóbban terem. A római író Columella (Kr. u. 4-70.) pedig már írásaiban szakmai tanácsokkal látta el a szőlőtermelőket, hogy adott területen, milyen tőkeformákat használjanak. Nem új keletű dolog tehát a szőlőtőkék formájának alakítása. Az azonban kétségkívül igaz, hogy az utóbbi évszázadban megnőtt azon kutatások száma, amelyek arra irányulnak, hogy az egyes művelési módokat összehasonlítsák, értékeljék adott helyen és szőlőfajtán.

A tőkeművelési mód tulajdonképpen a szőlő növekedésének fenntartható formája. A szőlő növény idős fás részeinek alakja, nagysága, száma, egymáshoz és a talajhoz viszonyított helyzete, térbeli elrendezése alapján sokféle tőkeformáról lehet beszélni. Az idős fás részek tápanyagokat raktároznak, így minél nagyobb az arányuk, annál több tartalék tápanyag áll a tőkék rendelkezésére.

A tőkék fás részei: gyökérnyak (a gyökértörzs talaj szintje alatti része), tőkenyak (a törzs legalsó része), törzs (függőleges szárrész), fej (megvastagodott rész a fejművelésnél), bakok (bakművelés elágazásai), kar (vízszintes elágazás), termőalapok (3 vagy többéves, rövid elágazások, amiken a metszést végezzük). Gyökérnyak, tőkenyak minden tőkén található. A többi említett idős fás rész azonban csak bizonyos művelésmódokra jellemző.

Azt, hogy milyen formát alkalmazunk ültetvényünkben, több tényező is befolyásolja. Ezek lehetnek a terület ökológiai adottságai, a választott szőlőfajta igényei, tulajdonságai, a termesztéstechnológiai célok, a rendelkezésre álló kézi munkaerő, gépi eszközök és természetesen a költséghatékonysági szempontok is.

A szabályos tőkeformák metszéssel alakíthatók ki. A metszetlen szőlő túlburjánzik, megbomlik a termőegyensúlya, csökken a termés minősége és a tőkék művelhetősége is nehézkessé válik. A metszés során a tőke egyéves részeit vágjuk vissza különböző hosszúságúra. A meghagyott ún. metszési elemek hosszát nem centiméterben, hanem a meghagyott rügyek számával határozzuk meg. Így beszélhetünk rövid csapról (a vessző visszavágása után 1-2  ún. világos rügy marad rajta), hosszú csapról (3-5 rügyes rész), félszálvesszőről (6-8 rügy) vagy szálvesszőről (8 rügy felett).

A tőkeformák kialakítása során ezeket a metszési elemeket váltakozva egymás mellett, vagy csak egy-egy formájukat alkalmazzuk. A kialakítás ideje általában 3-5 év, a művelési módtól és a tőkék kondicionális állapotától függően.

A művelésmódokat csoportosíthatjuk a szerint, hogy igényelnek-e támaszt (pl. kordonművelés), vagy sem (pl. fejművelés). Ha igen, akkor a támasz egysíkú (vízszintes pl. sátorlugas, függőleges pl. Sylvoz-kordon, ferde pl. trentinoi pergola) vagy kétsíkú pl. GDC.

Az egyes tőkeformák magassága szintén fontos szempont. Ez alapján alacsony-30-50 cm (pl. Guyot-művelés), középmagas-60-90 cm (pl. Cazenave-kordon) és magas-90 cm felett (pl. egyes függöny) művelési módokat lehet megkülönböztetni. A kordon művelési mód e tekintetben azért érdekes, mert ennek alacsony, középmagas és magas változatai is léteznek.

A tőkék idős fás részei sok esetben elágaznak. Elágazó művelési módok például a bakművelés, a kordonművelés, a függönyművelés, a lugasok. El nem ágazó formák például az ernyő, a vertikó.

Külföldi szakirodalmakban gyakran lehet olvasni olyan megkülönböztetést is, hogy a hajtások felfelé (pl. kordon) vagy lefelé (pl. Kniffin-ernyő) növekednek-e.

Nehéz lenne megmondani, hogy melyik az ideális művelési mód, hiszen a fent említett szempontok alapján termőhely, fajta és termesztési céltól is függ. Az egyes művelésmódok kialakítási lehetőségeit, elterjedését, előnyeit, hátrányait részletesen tárgyaljuk további cikkeinkben.

Pincefalvak.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés