• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Cserszegi titka

A Cserszegi fűszeres szőlőfajta egyre inkább teret hódít most már nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Kaliforniában, Kínában, Dél-Afrikában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában is gyökeret vert. Mitől olyan különleges ez a fajta? Mi rejlik sikerének hátterében? Borának páratlan illata, fiatalos lendülete, vagy a szőlő „könnyű” termeszthetősége?

Szülei

A Cserszegi fűszeres nemesítésekor Dr. Bakonyi Károly célja egy illatos, korai érésű, betegségeknek ellenálló fajta volt. Szülőként az illatos Irsai Olivér és a fűszeres zamatú Piros tramini fajtákat választotta. Feltehetően utóbbinak köszönhetően lett igen fagytűrő a Cserszegi fűszeres, ami legnagyobb ereje a fajtának.

Elterjedése

A fajta Cserszegtomajon bontogatta a szárnyait, innen került Soltvadkertre, 1982-es állami elismerését követően pedig szépen lassan az ország különböző pontjaira. Az áttörést Kamocsay Ákos Cserszegi fűszeres bora hozta meg 1998-ban, amikor Angliában egy nemzetközi borversenyen az év fehérborának választották.

1985-ben még csak 200 hektáron termesztették, ma már több mint 3500 hektáron lelhető fel, főként a Kunsági, a Hajós-Bajai, a Mátrai, a Bükki, az Egri, a Neszmélyi, a Csongrádi, a Tolnai, a Pannonhalmi és a Balaton-környéki borvidékeken. Utóbbi helyen a Cserszegi Fűszeres Nemzetközi Borút Egyesület a fajta védelmében, népszerűsítésének érdekében jött létre.

Alkata

Középerős növekedésű, vékony lombozatú, kevés hajtást nevelő, ámde annál több hónaljhajtást hozó szőlőtőke jellemzi. Mérsékelt zöldmunka mellett is megfelelő minőséget produkál, de azért a gondos odafigyelést az asszimiláták (a fotoszintézis során termelt hasznos szerves anyagok) mennyiségének növelésével hálálja meg.

Vesszői egyenesek, rajtuk rövid ízközönként ülnek a csokibarna, apró rügyek. A hajtásai enyhén vörösesek, pontozottak. A rövid kacsok szabálytalanul képződnek a szárcsomókon.

Levele középnagy, ötszögletű, 5 karéjú, vállöble határozatlanul záródó-nyitott, oldalöblei pedig jellegzetesen hegyben végződnek. A sötétzöld levelek hajlékonyak, puhák, enyhén hullámosak.

Fürtje szintén középnagy, közepesen tömött, hosszú fürtkocsányú. A bogyók kicsik, gömbölyűek, sárgás-rózsaszínűek, túlérve borostyánsárgák. A vékonyhéjú bogyók lédúsak, savasak és finoman fűszeres ízűek.

Biológiája

Korán fakad és virágzik. Szeptember közepén érik, de évjárattól függően akár korábban is lehet szüretelni. Rövid vegetációs időszaka miatt akár a -21 fokot is elviseli. Rügyei is kiváló fagy- és téltűrőek. Ez alföldi terjedésének legfőbb oka.

Termesztésben

A világfajta Chardonnayhoz hasonlóan többféle borvidéken is biztonságban termeszthető. A szárazságot ellenben nem tűri, kell a jó vízgazdálkodású, tápanyagban megfelelően ellátott talaj a tökéletes fejlődéséhez. Épp ezért terem jobban oltványokon. Szárazságban és túlérésben is hajlamosak bogyói pergésre. Extrém körülmények között ráadásul erősen fonnyadnak is.

Bőtermő. A túlterhelés hatására azonban a must szárazanyagtartalma jelentősen csökken, hosszabb távon pedig a tőkék élettartama is lerövidül a farontógombákkal (pl. Eutypa) szembeni csökkent ellenállóság következtében. Ha nem terheljük túl fiatalon, mélyebb gyökérzetet fejleszt, ami a tápanyagfelvétel szempontjából lényeges.

A Cserszegi előnye, hogy a savait nagy melegben sem veszti el, ami a globális felmelegedés fenyegető veszélyei mellett különösen perspektivikussá teszi e fajtát.

Kevésbé rothadékony, még a peronoszpórának is viszonylag jól ellenáll. A gombás betegségek közül a lisztharmatra a legérzékenyebb.

A termés minősége

18-20 mustfokot szinte bármikor képes elérni, de akár magasabb cukortartalommal is bírhat, azonban nem jó, ha elszalad vele a szekér, mert akkor lomha, vagy túláradó, amolyan mézes-mázas bora lesz. 100-120q/ha nagyságú termés mennyiség mellett kiváló minőséget ad.

A feldolgozás során pár óra héjon áztatás elegendő, ha hosszabb ideig hagyjuk a héjon, akkor bizony kesernyés lehet a bor utóíze. Alacsony hőmérsékleten érdemes erjeszteni, hogy az elsődleges szőlőaromákat megőrizzük és a fajtajelleg szépen kibontakozzon.

Bora

Ahogy már fentebb is említettük az illatos fajtákkal (és a szülőkkel) ellentétben nem hajlamos lelágyulásra. Bora elegáns, intenzíven fűszeres (néha kissé muskotályos) illata, íze, megbízható savtartalma, kielégítő extraktja folytán közkedvelt.

Jó házasítási alapanyag is (pl. Ezerjóval, Zenittel, Rizlingszilvánival, stb.), de üde, friss, reduktív, helyenként minerális, időnként enyhén sauvignonos, máskor gyümölcsaromákban bővelkedő, vagy épp a tavaszi virágok illatát sugalló bora természetesen önállóan is megállja a helyét. A Tramini rózsaolajos jellege szintén sokszor felfedezhető benne.

Ha kissé már öregecske a bora, akkor érdekes módon a megfáradt Irsai borára is jellemző szappanos illat és íz figyelhető meg benne (ez persze jó esetben nem fordul elő).

Bora szárazon a legszebb, például előételekhez, halakhoz, szárnyasok különböző variációihoz (roston, zöldfűszerekkel, gyümölcsökkel), zöldséges tésztákhoz, sajtokhoz (legyen az akár Ementáli, Pannónia, Camembert vagy juhsajt), de félédesen desszertekhez, libamájhoz is jó társ lehet.

A Cserszegi fűszeres karrierjének talán még közel sincs a csúcsán, de máris itt az utódja, amely kezd sikerében osztozni. A Nektár fajta, nevéhez hűen, szintén fenséges ital készítésére ad lehetőséget. Idővel ki fog derülni, hogy melyikük a versenyképesebb a piacon, de talán nem is érdemes összehasonlítgatni őket.

Nézze meg beszélgetésünket a Cserszegi fűszeresről a Borkultusz Magazinban!

Források

BÉNYEi F.-LŐRINCZ A. (2005): Borszőlő-fajták, csemegeszőlő-fajták és alanyok.
Mezőgazda Kiadó, Budapest
HAJDU E. (2003): Magyar szőlőfajták. Mezőgazda Kiadó, Budapest

Pincefalvak.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés