• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Alanyfajták

Az alanyfajtákat alapvetően három csoportba soroljuk. Beszélhetünk pusztán klónszelekció eredményeként kialakult fajtákról (pl. Riparia portalis, Rupestris du Lot), amerikai fajok keresztezésével létrejött hibridekről (pl. Berlandieri x Riparia T.K.5BB), illetve az amerikai fajok és az európai Vitis vinifera fajták keresztezésével létrehozott alanyokról (pl. Fercal).

Az alanyfajták legfőbb jelentősége a filoxéra elleni védelemben nyilvánul meg, hiszen ez az apró rovar képes akár teljes ültetvényeket is elpusztítani. A XIX. század végén égető feladattá vált az ellene való védelem eszközeinek kidolgozása. Így jutottak el végül magyar (itt kell kiemelni Teleki Zsigmond és fia Sándor munkásságát) és külföldi nemesítők azon amerikai fajokhoz, amelyek rezisztensek a filoxérára. Többszörös keresztezések eredményeként jöttek létre azok az alanyfajták, amelyekre ráoltva a nem ellenálló, Vitis viniferától származó nemes szőlőfajtákat (pl. Olasz rizling, Cabernet sauvignon) egy ellenálló oltványt, majd szőlőtőkét kaptak.

Az alanyfajtákat többféle szempont szerint lehet értékelni. A filoxératűrés a legfontosabb, de csupán egy azon tulajdonságokból, amelyek alapján egy alanyfajtát kiválasztunk a termeléshez (lásd: termőhely ökológiai adottságaitól, nemes fajtától függően).

Az alanyok értékét meghatározó tulajdonságok közé soroljuk még az affinitást (az alany és a nemes együttélését), a vessző beérését (ez befolyásolja a ráoltott nemes termésének érését is), a vesszőhozamot, az alanyfajták termesztéstechnológiai igényeit, ellenálló képességét: gombabetegségekkel szembeni ellenállóságát, hideg-, mész-, szárazság-, nedvességtűrését, oltásforradását, gyökeresedését és végül, de nem utolsó sorban a tőke élettartamát.

Az alanyok e sajátságait figyelembe véve a következő alanyfajták szerepelnek jelenleg a Nemzeti Fajtajegyzékben:

Berlandieri x Riparia Teleki 5C

Teleki Sándor szelektálta T.5A fajtából. Mésztűrése 40-50 magyar mészfok (a talajok fiziológiai mésztartalma; 60 a legmagasabb). Bő vesszőhozamú, erős növekedésű, jól gyökeresedik (a gyökérrendszere mélyre hatol, és jól elágazódik), jól adaptálódik, szárazságtűrő (a Hárslevelűnek kifejezetten ajánlott ez az alany a jobb eredés végett). Rajta bő termés és jó minőség várható. Virágzáskor érzékeny fajtákhoz is ajánlott alany. Csemegeszőlő-termesztésre alkalmas. Klónjai (pontosabban subklónjai): Teleki 5C Gm.10-K.74, Teleki 5C Gm.6-K.64, Teleki 5C K.20, Teleki 5C GK 40 (nagyobb vesszőhozam, jobb szárazságtűrés jellemzi!), Teleki 5C Wed.-K.103.

Berlandieri x Riparia Teleki-Kober 5BB

Kober osztrák szőlész szelektálta Teleki Zsigmond T.5A fajtájából. Mésztűrése az előző fajtához képest gyengébb 35-40 mészfok, magasabb mésztartalmú talajokon kevesebb termést ad a nemes fajta. Bő vesszőhozamú, erős növekedésű, jól gyökeresedik (gyökerei mélyre hatolnak), a vegetációs időszakot kissé kitolja, jól adaptálódik, a talaj iránt nem igényes, szárazságtűrése megfelelő. Egyes csemege-szőlőfajtáknál a virágelrúgást elősegíti azáltal, hogy az asszimilátákat a hajtásokba és levelekbe irányítja a fürtkezdemények helyett. Klónjai: Teleki-Kober 5BB Cr.2 (kiemelkedően szárazságtűrő!)-K.18, Teleki-Kober 5BBWei.48-K.5, Teleki - Kober 5BB K.21.

Berlandieri x Riparia Teleki-Kober 125AA

Kober osztrák szőlész szelektálta Teleki Zsigmond hibridjeiből. Alacsony mésztűrés jellemzi, kevés vesszőt hoz, erős növekedésű, jól gyökeresedik (mélyre hatoló gyökérrendszerű, de kevésbé elágazó), a vegetációs időszakot kitolja, jól adaptálódik. Kötött, kevésbé vízáteresztő talajokra ajánlott. Csemegeszőlő termesztésre kevésbé alkalmas. Klónja: Teleki-Kober 125 AA K.147.

Teleki-Fuhr S.O.4

Oppenheimben szelektálták, Teleki 4A-ból. Jól tűri a meszet (30-40 magyar mészfokig), vesszőhozama jó, de a vesszők vékonyabbak, mint az előző fajtáknál. Kevésbé jól forr össze a nemessel. Erős növekedésű, jól gyökeresedik, de igényes fajta, száraz talajokra nem alkalmas. A magas talajnedvességet jól tűri. Azokhoz a fajtákhoz ajánlott, amelyek hajlamosak a virágzáskori rossz kötődésre, mert nem segíti elő a virágelrúgást. Csemegeszőlő termesztésre kiválóan alkalmas, különösen öntözött területen. Klónja: Teleki-Fuhr S.O.4 K.133.

Fercal

Pouget állította elő Franciaországban, komplex hibrid olyan szülőkkel, mint a Berlandieri, Colombard, Cabernet sauvginon. A legnagyobb mésztűrő képességgel bíró alanyfajta. Gombás betegségeknek ellenáll, jó vesszőhozamú, közepes növekedési erélyű. Gyökerei nem hatolnak mélyre. Szárazságtűrése közepes, de a magas talajnedvességet jól tűri. Érzékeny magnézium-hiányra. A termésérés idejét előbbre hozza. Az S.O.4 alanyhoz képest kevesebb savat termel. Klónjai: Fercal K.25

Georgikon 28

Keszthelyen újonnan nemesített alanyfajta, Teleki-Kober 5BB x Vinifera szülőkkel. Jobb a mésztűrése, mint a Berlandieri x Riparia alanyoknak. Igen erős növekedésű, jól gyökeresedik, szárazságtűrő. A nemes termés mennyisége és annak mustfoka azonban általában alacsonyabb, mint a szintén jó mész-és szárazságtűrő T5C alanynak.

Riparia portalis

P. Viala szelektálta Vitis riparia populációból. Rendkívül mészérzékeny, maximum 15 magyar mészfokot visel el. Jó a vesszőhozama, erős növekedésű. Jól gyökeresedik, sűrű gyökérzetű, de nem mélyre hatoló, nem szárazságtűrő, keveset terem rajta a nemes szőlő. A ráoltott fajták korábban fordulnak termőre. Csemegeszőlő termesztésre is alkalmas lehet.

Rupestris du Lot

Legnagyobb gondja ennek az alanyfajtának, hogy túl hosszú tenyészidejű. Nem érnek be a vesszői. Kis vesszőhozamú, mésztűrése is csak közepes (25 magyar mészfok).

Források

BÉNYEI F.-LŐRINCZ A.-SZ. NAGY L. (1999): Szőlőtermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest
VANEK, G. (1995): Szőlőfajták. A szőlő környezetbarát termesztése. Mezőgazda Kiadó, Budapest
Nemezeti Fajtajegyzék, 2009
http://www.winegrowers.info/rootstocks/

pincefalvak.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés