• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Élesztőtápanyagok az erjesztésben

Az irányított erjesztés összetevői: hőmérsékletvezetés, fajélesztős erjesztés, az élesztő tápanyagellátása, enzim tevékenységek irányítása, almasavbontás. A hőmérsékletvezetés technikai megalapozása után a figyelem a speciális célra orientált fajélesztők használata felé fordult. Jelenleg azon kell munkálkodnunk, hogy az élesztő kiváló tulajdonságainak érvényre juttatása, szaporodása, gördülékeny alkohol, illat, zamat stb. „termelése” a legkedvezőbb feltételek közepette történjék.

Egy jó erjedéshez az élesztő 40-50 különböző tápanyagot igényel, biológiailag elérhető formában, a számára megfelelő arányban (így nem károsodik az élesztő, és ennek lesz következménye a minden szempontból jobb minőségű bor):
a. Asszimilálható nitrogén:
Szervetlen - ionos sók formájában ( (NH4)2SO3 , (NH4)2HPO3 )
Szerves - aminosavak, peptidek formájában
b. Szterolok, telítetlen zsírsavak
c. Vitaminok
d. Mikroelemek (Cu, Zn, Se stb.), mezoelemek stb.

A mustok tápanyagtartalmát és összetételét számos hatás befolyásolja és ennek következtében erjedési problémák léphetnek fel. (H2S, böckser, vontatott erjedés, erjedésmegakadás, stb.) Néhány példa:
a. aszály
b. szüret előtti sok eső
c. a szőlő káros romlást okozó mikroorganizmusai
d. erőteljes musttisztítás, nyálkázás, mustderítés
e. mustkénezés (tiamin blokkoló hatás)
f. a must mikroflórájának vad mikroorganizmusai a vitaminokat, szterolokat, telítetlen zsírsavakat stb. nagyon gyorsan felhasználják!
g. agresszív élesztőgátló mikroflóra elszaporodása (Hanseniospora uvarum, Pediococcus baktériumok, stb.)
h. nagyobb mértékű répacukros javítás
i. túlérett szőlő

A mustokban, ami ma már üzemileg is mérhető az az asszimilálható nitrogén (ez csupán egy a több tucat fontos komponens közül!). A jó erjedéslefutáshoz – a sok egyéb komponens mellett – általában minimum 250 mg/l a szükséges mennyisége. Ez azonban csupán egy laboradat, a minőségi szerves tápanyagokkal történő tápanyag-kiegészítésre vonatkozóan nem mond semmit, mert a lényeg nem alapvetően az asszimilálható nitrogén szintje, és a tápanyag-kiegészítésként adott tápanyag asszimilálható N-szintje, hanem a tápanyag-kiegészítésként adagolt anyag ideális aránya, és vele az élesztő erjesztés közbeni folyamatos ellátása.

Az irányított erjedés során fellépő problémák, H2S, böckser, lassú, vontatott erjedés, stb. nagyobb része abból ered, hogy a több tucat tápanyagból valami, vagy valamik hiányoznak. Felborul az élesztő által igényelt tápanyagok aránya!

Ha a 40-50 különféle tápanyag közül önkényesen kiragadjuk az asszimilálható nitrogént, és ezt nem bontjuk tovább szervetlen és szerves részre, akkor azt mondhatjuk, hogy a legtöbb asszimilálható nitrogént az ammónium-sók (ammónium-foszfát, ammónium-szulfát) tartalmazzák. Ezek alkalmazása azonban tévútra és a minőségromlás irányába vezet.

Nitorgénhiányos mustokban a diammónium-foszfát hozzáadás még több biomasszát képez, amely aztán éhezik és még több H2S-t termel. Az alfa-aminosav formában jelenlévő nitrogén (komplex tápanyag) hosszú ideig az élesztők rendelkezésére áll, és kedvezőbb az erjedés és a borminőség szempontjából!

A komplex élesztőtápanyagok asszimilálható N-tartalma 2x10 g/hl adagolás mellett általában 40 mg/l must, magas minőségű borok esetén 4x10 g/hl adagolás mellett 80 mg/l must. Ez azonban nagyrészt szerves formában van jelen (aminosavak, peptidek, stb.), amit az élesztő a működéséhez, „munkájához”, tehát az erjesztésre tud felhasználni, és nem csupán szaporodásra fordítja, mint az ionos ammónium-nitrogént. Itt azonban a hangsúly nem az asszimilálható N szintjén, hanem a 40-50 %-os szerves, biológiailag folyamatosan, kiegyenlítetten felvehető és igen jól hasznosuló tápanyaghányadon van (élesztőextrakt, élesztősejtfal termékek, vitaminok, szerves komplex kötésű mikroelemek, stb.). Ez teszi kiegyenlítetté az erjedést, és egyensúlyban tartja a N- és a S- anyagcserét!

A komplex élesztőtápanyagoknak ráadásul van egy nagyon hatékony oxigénfixáló hatása is, ami a mustból sokkal hatékonyabb oxigénfelvételt tesz lehetővé az élesztő számára! Ezen tápanyagok élesztőket mérgező anyagokat lekötő hatása is igen fontos!

Ez ideáig alapvetően csupán a nitrogénről ejtettünk szót az egyéb élesztő által igényelt tápelemekről és -anyagokról nem. Az élesztőnek nagy szüksége van a sejtfalépítéshez telítetlen zsírsavakra és szterolokra. Az élesztő ezeket az anyagokat csupán oxigén jelenlétében tudja szintetizálni, egyébként csak a komplex élesztőtápanyagokból juthat hozzá. Az alkoholtolerancia fontos tényezője például az élesztő szterollal történő megfelelő ellátottsága. Most csupán még mindig másik két anyagcsoportról ejtettünk szót, az említett több tucat közül. A kénanyagcserében például igen fontos szerepe van a Cu és Zn mikroelemeknek is. Az élesztő anyagcseréjében kulcsfontosságú a könnyen felvehető, biológiailag elérhető Mg és Se is.

Komplex tápanyagok adagolási dózisa általában 2-, 3-, 4x 10 g/hl a cukorfogyással arányosan. Egy-egy ilyen 10 g/hl-es dózissal minden az élesztő által igényelt tápanyagot az élesztő rendelkezésére bocsátunk, ráadásul a megfelelő arányban! Nem külön-külön adagolt ammónium só, tiamin, élesztő-autolizátum, élesztősejtfal, stb. formájában, időben eltolva. Ezekre az anyagokra az élesztőnek folyamatosan és egyszerre van szüksége. Az utóerjedésben adagolt 10 g/hl ilyen tápanyag extra hatása, hogy kipörgeti a borból a maradék cukrot.

A komplex élesztőtápanyagok adagolásának számos egyéb analitikai és érzékszervi előnye van, amelyek nagy része gyakorlatilag az élesztő-anyagcsere optimálásának következménye: alacsonyabb illósav szint, több gyümölcsészter, kisebb mennyiségű kénessavlekötő anyag (piroszőlősav, acetaldehid stb.), kisebb kénessavigény, jobb szabad/össze kénessavarány, több glicerin, teltebb, kerekebb, komplexebb aromájú borok.

Az ammónium-sók (diammónium-foszfát, ammónium-szulfát + esetleg tiamin) által okozott erjedési problémák, a borban okozott érzékszervi hibák, defektusok, minőségcsökkentő jegyek, és az ammónium-sók alkalmazásából eredő kémiai összetevők mennyiségének alakulása - mérhető analitikai paraméterek

Mit okoz(hat) az ammónium-sók tápanyagként történő alkalmazása?

1. A bor élvezeti termék, tehát a legfontosabb érzékszervi hibák, és minőségcsökkentő hatások:
a. univerzalizált, csökkent fajtajellegű, kevésbé gyümölcsös, visszafogott, nem komplex illatú, ízű borok,
b. szárító hatású illatjegyek, nyálkahártyát szárító ízhatás a bor lenyelése közben, és a lenyelés után hosszú ideig,
c. kesernyés és sós íz,
d. a borok rövidek, nem teltek, nem kerekek, nem komplex ízűek.

A fentiek alapvetően visszafoghatják a borfogyasztást, mert a fogyasztónak a nyálkahártyát szárító íz sem a borban, sem a fröccsben nem tetszik.

2. Analitikai paraméterek, melyek mérhetőek is:
a. jelentős szulfitképzés, emelt szulfitszintek,
b. emelt illósav képzés (0,1-0,2 g/l-rel több képződő illósav),
c. több etil-karbamát képződik, mint egyébként keletkezne, az arginin anyagcsere kiegyenlítetlensége miatt,
d. kevesebb glicerin képződik,
e. több kozmaolaj képződik,
f. alapvetően több kénessavlekötő erjedési melléktermék képződése: acetaldehid, piroszőlősav (piruvát), ketoglutársav (ketoglutarát), stb.
g. a nagymennyiségű kénessavlekötő anyag a borok kénessavigényét növeli, rontja a szabad-összes kénessavszintek arányát, a bort öregedésre hajlamossá teszi!

3. Erjedési és erjedéslefutási problémák:
a. gyakrabban előforduló H2S és böckser,
b. törések az erjedéslefutás menetében,
c. erjedés elakadás.

A fenti hatások okai (az összezavart élesztő-anyagcsere): a nitrogén-sók felborítják az élesztő nitrogén- és kén-anyagcseréjét, tehát alapvetően az egész élesztő-anyagcserét! Csak N-t, P-t és esetleg tiamint tartalmaznak (az élesztő által igényelt több tucatnyi tápanyag helyett), és ezeket az anyagokat 2-3 óra leforgása alatt, igen gyorsan felveszi az élesztő, melyeket azonban fel is kell dolgoznia, mivel pl. az ammónia élesztőméreg is egyben, erre rááll az egész élesztő-enzimrendszer, majd ezután nincs mit felvennie a továbbiakban. Összezavarja az élesztő sejt anyag- és energiaforgalmának központi folyamatát, a citromsavciklust is.

A komplex élesztőtápanyagok hatása éppen ellentétes az ammóniumsókkal!

1. Minőségjavító hatások:
a. Fajtajellegesebb, erősebb termőhelyi jellegű, gyümölcsösebb, komplexebb illatú és bukéjú borok!
b. Hosszabb ízérzetű, telt, kerek, összetett aromavilágú, magukat itatóbb fehér és vörösborok!
c. A borok agresszivitása, zöld ízérzete, éretlen tanninérzete visszafogottabban jelentkezik!

2. Analitikai paraméterek, melyek mérhetőek is:
a. Csökkent szulfitképzés!
b. Csökkent illósav képzés (0,1-0,2 g/l-rel kevesebb a képződő illósav)!
c. Sokkal több gyümölcsészter képződik!
d. 1-2 g/l-rel több glicerin képződik!
e. Kevesebb kozmaolaj képződik, nem ül rá a fajtajellegre, gyümölcsösségre!
f. Nincs etil-karbamát probléma (az arginin anyagcsere kiegyenlítettsége miatt)!
g. Alapvetően kevesebb kénessavlekötő erjedési melléktermék képződik, jobb lesz az íz, illat, az alkohol-kihozatal, a borok kevésbé öregszenek!
h. Öregedést gátló, védőkolloid hatású redoxpotenciált növelő és a teltséget, kerekséget fokozó mannoproteinek jutnak a borba!

3. Az erjedési és erjedéslefutási problémák tekintetében:
a. Ritkán fordul elő H2S és böckser, mely az erjedés közben adagolt komplex tápanyaggal hatékonyan megszüntethető, vagy olyan szinten tartható, amely az újborkezelések során a fejtéssel eltűntethető mértékű (nem kell réz-szulfátot használni!).
b. Egyenletes erjedéslefutás.
c. Az erjedést gátló anyagokat lekötő és oxigénfixáló hatása is van a komplex élesztőtápanyagok komponenseinek.
d. Az erjedés végén aromapotenciálban gazdagabb az élesztő, egészségesebb a seprő, mely tulajdonságoknak autolízises technológiákban alapvető szerepük van.

A komplex élesztőtápanyagok mellett ma már rendelkezésünkre áll olyan tápanyag, amely alkalmas - a rehidratáció során – az élesztők nehéz körülményekhez való felkészítésére amelyekre az erjedés végén számíthatunk. Ilyen gond jelentkezhet 10% feletti rothadás, nemesrothadás, magas cukortartalmú, de szárazra erjesztendő borok, távolra történő cefreszállítás esetében.

A nemzetközi borkereskedelemben akkor tudunk versenyben maradni, ha a Kárpát-medence földrajzi adottságait, szőlőfajtáink jó tulajdonságait az erjesztés során maximálisan érvényre juttatjuk.

A szabályozott hőmérséklet mellett, ennek legfontosabb letéteményese a komplex élesztőtápanyag cukorfogyással arányos adagolása. Az élesztő gördülékeny „működtetése” a legolcsóbb minőségnövelő tényező. A komplex tápanyag adagolása szükségtelenné teszi számos must és boridegen anyag felhasználását, ily módon is közelítve a természetességhez, hiszen a komplex élesztőtápanyagok élesztőalapon készülnek, és így vállnak alkalmassá „mindennel ellátni” az erjesztést végző barátainkat: az élesztőket.

Dr. Kovács István
Dr. Kovács Tamás
Kokoferm Kft.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés