• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Cák

A Vas megyei, 270 fős Cák település Kőszegtől 6 km-re, nyugatra helyezkedik el, a Kőszegi-hegység keleti lábánál. A Soproni borvidék tagja.

Az itteni szőlőterületek a filoxéravész után ugyan jórészt elpusztultak és nem sikerült a szőlőkultúra korábbi jelentőségét visszaállítani, ennek ellenére Cák a legújabb rendelkezések alapján újra borvidéki rangra emelkedett, a Soproni borvidék tagjaként.

A cáki pincesor jellegzetes nádfedeles présházai nagyrészt a XIX. század elején épültek. A zsúpfedeles présházak általában egyterűek, földes padozatúak, boronafalúak, ollólábas, szelemenes tetőszerkezetűek. A szelemenes tetőszerkezet azt jelenti, hogy az orom alatt végigfutó gerenda (azaz szelemen) tartja a tető súlyát, és ezzel mentesíti a falakat az oldalirányú nyomástól. A szelemen alátámasztásának több változata ismeretes. A Nyugat-Dunántúlra jellemzően a cáki présházak esetében ollólábak tartják a szelement. Ez a fajta kettős erősítés a tető vázát rendkívül szilárddá teszi.

A pincesor Szabadtéri Néprajzi Múzeumként funkcionál. Műemléki felmérése már 1962-ben megtörtént, de sajnálatos módon azóta is bontottak le néhányat belőle. Egyes esetekben még a szőlészetben, borászatban használatos, hagyományos eszközök is fellelhetők. Itt préselték, dolgozták fel a szőlőt és tárolták a bort. Sokhelyütt azonban nemcsak bort, hanem a környéken termesztett és begyűjtött gesztenyét és gyümölcsöt is tartottak a présházban.

Termelők

Szállások
Ciklámen Vendégház, Csöde
Hársfa Panzió, Kőszeg
Hotel Írottkő, Kőszeg
Mohás Vendégház, Kőszeg
Pincesor Vendégház, Cák

Látnivalók a környéken

Batthyány-kastély, Bozsok
Írottkő
Kőszeg vára
Léka vára
Óház-tető
Stájer-házak

Még több info
Írottkő Naturpark

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés