• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Etyek

Az Etyek-Budai borvidék meghatározó települése Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság alján fekszik. „Budapest szőlőskertjét” Budapestről az M1-es autópályán, majd az 1-es főúton, illetve busszal az Etele téri állomástól lehet megközelíteni.

A környéken már a rómaiak idejében is foglalkoztak szőlőműveléssel, a szőlőtermesztés mai hagyományai az 1700-as évek elejére vezethetők vissza. Ekkor mintegy 112 német családot telepítettek a községbe, akik felvirágoztatták a mezőgazdaságot. Etyek az 1860-as évek közepétől vált a főváros szőlőskertjévé. Több száz, kőből rakott pince épült, amelyek nagy része még mai is áll.

A történelmi jelentőségű Körpince pince együttes, a Kecskegödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak a település gyöngyszemei.

Nemcsoda, hogy az etyekiek szőlő és bor iránti elkötelezettsége igen nagy. Ezt bizonyítja az is, hogy a településen több egyesület foglalkozik a helyi szokások megőrzésével és továbbadásával. A Körpince Kör Hagyományőrző Egyesület 2005 szeptemberében alakult, a Körpince pincetulajdonosainak elhatározásából. Fő céljuk az Etyeki Körpince pince együttesének megóvása, az etyeki borok hírének növelése, a bor-, falusi turizmus és a térség infrastrukturális fejlesztése.

A településen évente megrendezendő programok közül kiemelkedő az országos jelentőségű, több ezreket megmozgató májusi Etyeki Pincefesztivál és a szeptemberi Kezes-lábos Gasztronómiai Fesztivál.

Ajánljuk e pincéket a szép borok és épületek kedvelőinek az Etyeki Borút Egyesület szavaival: „Látogasson el a borútra, kóstolja meg a finom borokat, párlatokat, falusias ételeket, házi sajtokat. Tegyen egy sétát Etyeken a Magyar-kút és a Kálvária, a botpusztai kápolna és a halastó körül, fedezze fel felújított szobrainkat, nézzen le a falura az öreghegyi kilátóból. Töltsön el egy hétvégét félórányi autóútra a fővárostól, mégis távol annak forgatagától. Biztosak vagyunk benne, hogy az élmény felejthetetlen lesz.”

Térkép
Etyek

Termelők
Alexandra Kispincészet
Bacskai Pincészet
Buzál-Mórocza Pincészet
Debreczeni Szõlõbirtok és Pincészet
Etyeki Kúria Borgazdaság
Fetzer Pince
Gombai Szőlőbirtok és Borgazdaság
Gutwein Pince
Haraszthy Vallejo Pincészet
Heinemann Pince
Juliusvin Bt.
Kattra Pincészet
Kálna Pincze
Keindl Zoltán Pincészete
Krajcsi Családi Pincészet és Fogadó
Mérei Pince
Nagy József Pincészete
Németh Pince
Pósa Kézmûves Borpince
Rókusfalvy Pince - Etyek Vendégfogadó
Szalay Pince
Tátrai Pincészet
Velezvin Borászati Kft.

Szállások

Anita Villa, Etyek
Kácsor Fogadó
Rókusfalvy Pince - Etyek Vendégfogadó

Látnivalók a környéken
Alcsúti Arborétumban
André Kecskesajt Farm, Felcsút
Batthyány-kastély, Bicske
Tök pincéi
Zsámbéki Romtemplom
Zsámbéki pincesor

Még több info
Etyek
Etyeki Borút Egyesület
Etyeki Kezes-lábos Gasztronómiai Fesztivál
Etyek.lap.hu
Etyek Pincefesztivál

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés