• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hercegkút

A közel 700 lakosú Hercegkút község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sárospataktól néhány percre, a 37-es főút túlsó oldalán található.

A Hercegkúthoz tartozó pincesor 195 pincéjével 2002-ben a Világörökség részévé vált, az akkor még Tokaj-Hegyaljai borvidék felvételének köszönhetően.

A világ legszebb kulturális és természeti értékeinek megőrzését célzó Világörökségi Lista a borvidék kiemelkedő termőhelyei mellett a Sátoraljaújhelyen lévő pincelabirintust, az Ungvári Pincét, a riolittufába vájt tolcsvai Oremus pincéket, a Tokaj Kereskedőház tolcsvai Bormúzeumát, a sárospataki Rákóczi-pincét valamint a hercegkúti pincesorokat külön ki is emeli.

Trautsondorf, azaz Hercegkút szőlészetének kibontakozásában meghatározó szerepe volt a németországi Schwarzwald környékéről, a XVIII. században betelepült sváboknak. Trautson herceg hívására érkeztek hazánkba a Rákóczi-szabadságharc után elnéptelenedett zempléni területekre. Az itteni szőlő-borkultúrát gyorsan elsajátították és hamarosan keresett vincellérekké váltak.

A Kőporosról, Gomboshegyről és Pogánykútról származó szőlőt a falu két szélén lévő kőporosi és gomboshegyi pincesoron dolgozták fel, és a belőle készült bort a riolitba vájt pincékben, gönci és szerednyei hordókban tárolták, érlelték. Hercegkút 1908-ban lett az akkor még zárt Tokaj-Hegyaljai borvidék tagja.

A gomboshegyi pincék négy sorban állnak egymás alatt. A kőből épült pincék jellegzetes háromszög alakú bejárata már messziről felismerhető. A pincék itt általában kétágúak, de nem ritkák a három ággal bíró pincék sem. A 10-40 m mélyen a domboldalba nyúló pinceágak többszintes pincerendszert alkotnak.

A település másik végén lévő kőporosi pincék szintén négy sorban helyezkednek el és formájuk is hasonlatos az előzőekre, bár itt a sorok nem olyan szabályosak, mint a gomboshegyi esetében. A pincék állapotának megőrzése kiemelkedő feladata a termelőknek, amely azonban önállóan csak nehezen oldható meg. A helyi kistermelők példaértékű összefogása révén beszerzési és értékesítési szövetkezetet hoztak létre, amelynek egy közösségi bemutató és vendéglátó pincét is kialakítottak.

A II. világháborút követő deportálások miatt a falu német lakossága megfogyatkozott, ennek ellenére, ha kis számban is, de élnek még itt leszármazottjaik. A helyi lakosok pedig egyre inkább törekednek a sváb hagyományok felelevenítésére. Ennek szellemében működnek a német nyelvű oktatások, a tánccsoportok, a Nemzetiségi Vegyeskórus és a Sváb Tájház is.

Térkép
Hercegkút

Termelők
Götz Pincészet
Portius Pincészet

Szállások
Anna Vendégház, Komlóska
Apartman Hercegkút
Bodrog Wellness Szálloda, Sárospatak
Rákóczi Panzió, Sárospatak
Vitányi Julianna Vendégháza, Makkoshotyka

Látnivalók a környéken
Gombos-hegyi Kálvária
Sárospataki Bornap és Szüreti Fesztivál
Sárospataki Dixiland és Blues Fesztivál
Rákóczi-vár, Sárospatak
Zempléni Művészeti Napok

Még több info
Borbarát Magazin
Hercegkút
Világörökség Tokaj
World Heritage Tokaj

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés