• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nagyréde

A Heves megyei település Gyöngyöstől 5 km-re található. A Mátrai borvidék tagját a 3-as úton, illetve az M3-as autópályán Gyöngyös felé letérve lehet megközelíteni.

A település nevét birtokosáról, az Aba nemzetséghez tartozó Rédey családról kapta. Már a XVII. században is jelentős szőlőtermesztés folyt a településen. A törökök kiűzése után új lendületet kapott az itteni szőlőtermesztés, amely máig meghatározó a Nagyrédén élők életében.

Az Öreghegyi pincesor Nagyréde "gyöngyszeme.” A Nagyréde délnyugati határában elhelyezkedő pincesor a XX. század elején épült. Korábban kamrákban és vermekben tárolták a borokat. Később gádorral ellátott borospincéket hoztak létre, amelyeket 1-től 59-ig sorszámoztak is. A pincék előtere a borház, vagy, ahogy a helyiek mondják a „ternác”. Itt tárolták a borkészítéshez használatos eszközöket. Az előtérből lépcső vezet a pincébe, illetve a hordógurító lejtő, a gádor. A pincék téglával kirakottak. A pincék szellőzését a felszínre fúrt szűk járatok a „léleklyukak” biztosítják.

A pincék fontos szerepet töltöttek be a gazdák életében. Nemcsak baráti összejövetelek színhelye volt a pincesor, hanem az is előfordult, hogy egy-egy családi perpatvar után a gazda kiköltözött a présházba, amíg rendeződtek a viszonyok.

Manapság november első szombatján, az Újbor ünnepén telik meg igazán a pincesor emberekkel. A rendezvény helyszíne évről évre más pincészet. A jó borok mellett, finom ételeket is lehet ilyenkor kóstolni, például kemencés lángost, babgulyást, kecskesajtokat.

A Szőlőskert Rt. területén Bormúzeumot hoztak létre, ahol a szőlőtermesztés és feldolgozás hagyományos eszközei, a daráló, a dézsa, a faprés, a gyöngyösi kapa, az ültetővas is megtekinthetők.

A település központjában találjuk a zsellérek életét bemutató Zsellérházat. Aki Nagyrédén jár, feltétlenül látogasson el a Valiskó kecskefarmra is, ahol biotermékeket készítenek. A natúr kecskesajttól a kakukkfüvesig különféle sajtokat lehet itt kóstolni és vásárolni.

Térkép
Nagyréde

Termelők
Bordomb
Gácsi Pince
Kádár Pince
Kakas Pince
T. Bor Pince

Szállások
Hanga Vendégház, Mátrafüred
Hegedűs Vendégház, Abasár
Hotel Opál, Gyöngyös
Hunguest Grandhotel, Galya
Kastélyhotel Sasvár
Nandi Vendégház, Gyöngyöspata

Látnivalók a környéken
Abasári kápolnák
Farkasmályi pincesor
Gyöngyöstarjáni Haller-pince
Kisnánai várjátékok
Pásztói üveghuta
Siroki vár

Még több info
Mátrainfo
Nagyréde

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés