• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Szólád

Szólád község Somogy megyében, Balatonszárszótól délre, a Balatonföldvári kistérségben, A Balatonboglári borvidéken található. Legegyszerűbben az M7-es autópályáról a szóládi elágazásnál lekanyarodva érhetjük el.

Szólád Európa és Henry Ford-díjas, évszázados löszbe vájt pincesora különleges látványosság. A magas, többméteres löszfalba vájt pincéket rejtekhelyként építették. A bornak csak egy részét tárolták itt. A pincék közül több mint 100-ban ma is borokat érlelnek. A pincesor felújítására milliókat költött az önkormányzat.

A pincesoron évente több rendezvény is várja a látogatókat. Augusztusban bográcsos főzőversenyt rendeznek, a Szóládi Falunapok keretében. Szintén hagyományosnak számít a Balatoni Bor és Lovas Fesztivál, amely a különböző kulturális programok mellett amatőr kettesfogathajtó versenynek is teret ad. A több állomást is magába foglaló „Asztali Örömök Somogyban”elnevezésű, egész éves rendezvénysorozat egy része is itt talált magának helyet.

A Szólád környékén található gyönyörű tölgy és elegyes erdőkön kijelölt turista útvonalak vezetnek keresztül. Így lehet eljutni például a Kereki várhoz is. Szólád nevezetességei közé tartozik még a nevezetes „búcsújáróhely”, a Szkíta-Golgota.

Térkép
Szólád

Termelők
Mikonya József

Szállások
BSZP Panzió, Balatonszárszó
Zöldudvar Vendégház, Szólád
Vadvirág Kemping, Balatonszemes

Látnivalók a környéken
Balatonboglári Borgazdaság Rt. Bormúzeum, Szőlőskislak
Balatonszemesi Postamúzeum, Balatonszemes
Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, Nikla
Latinovits Zoltán Emlékmúzeum, Balatonszemes
Mini Hadtörténeti Múzeum, Zamárdi
Öreg Présház, Fonyód
Tojásmúzeum, Siófok
Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár

Még több info
Szólád

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés