• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Szurdokpüspöki

Szurdokpüspöki Nógrád megyében, a Mátra hegység tövében, a Zagyva-folyó völgyében fekvő község, amely a Gyöngyöspatai Hegyközség bortermőhelye. Keletről a Mátra nyugati nyúlványa, dél felől a Nagy-Hársas, nyugatról pedig a Cserhát hegység lankái határolják.

A Budapesttől 70 km-re található település az M3-as autópályán és a 21-es főúton közelíthető meg. A településnek a Hatvan–Somoskőújfalu-vasútvonalon van vasútállomása.

A terület kiváló szőlő- valamint gyümölcstermő vidék. Valaha közel 150 ha-on termeltek a község határában (Diós, Tökföld, Bánya-alja és a Kapuszer dűlőkben) szőlőt.

A községtől északkeleti irányban a Kis-völgyben, szép hagyományos pincesor jelzi a korábbi virágzó szőlő-borkultúrát. A helyi gazdák szívesen mutatják meg a kis parcellákon termelt Ezerjó, Mézes fehér, Kékfrankos, Kékoportó (Portugieser), Chasselas és muskotályos fajtákból nagy gonddal készített boraikat.

A település híres népviseletéről, amelyet ünnepek alkalmával még ma is felöltenek a hagyományőrző falubeliek. Nevezetességei közé tartozik a műemléki védelem alatt álló Szent Kereszt felmagasztalása templom, amelynek legnagyobb értéke a barokk főoltára, mellékoltára, szószéke és orgonája. A község millecentenáriumi emlékműve is említést érdemel. Ifj. Szabó István, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása a honfoglalás kori kulturális emlékeink legfontosabb motívumait jeleníti meg.

Térkép
Szurdokpüspöki

Termelők

Szállások
Fenyves Fogadó, Panzió Restaurant, Szurdokpüspöki
Kozárdi kulcsosház, Kozárd
Szurdok Vendégház, Szurdokpüspöki

Látnivalók a környéken
Fráter-kastély, Csécse
Gyöngyöspatai Emlékház
Pásztói strandfürdő
Szentiványi-kastély, Apc

Még több info
Szurdokpüspöki

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés