• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tokaj

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található város a Tokaji kistérség központja. Miskolctól 54 km-re fekszik, a Tisza és a Bodrog találkozásánál. Budapestről az M3-as autópályán, majd Miskolcon keresztül a 37-es és a 38-as úton, Nyíregyházán keresztül a 38-as úton lehet megközelíteni.

A Tokaji borvidék 1737 óta védettséget élvez, a világon elsőként nyilvánították, királyi rendeletben, zárt borvidékké. Ma a bortörvény különleges szabályozása vonatkozik rá.

Tokaj központi helyzete, a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld közötti szekérforgalom legfőbb állomásaként, a város fejlődése szempontjából alapvető volt.

Tokajban a szőlőtermesztés gyökerei a XI. századig nyúlnak vissza. Tokaj település több nemesi család tulajdona volt, így pl. a Hunyadi-, a Szapolyai-családoké. A Rákóczi-szabadságharc idején kulcsfontosságú volt a tokaji borok szerepe, hiszen II. Rákóczi Ferenc fejedelem diplomáciai eszközként használta a közkedvelt borokat. Többek között XIV. Lajos francia királyt is megajándékozta tokajival.

Nagy Péter, Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe és Schubert is rajongott a tokaji borokért. Az itteni borok gyógyító erejét Paracelsus is megírta.

Tokaj a világháborúk után elvesztette ugyan jelentőségét, de az a tény, hogy 2002-ben a Világörökség része lett újra visszaadta a város korábbi rangját és nevét.

A Szerelmi pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon. A borházak mögött nemespenésszel borított pincéket találunk. A kiváló klímával rendelkező pincék optimális környezetet biztosítanak az aszúk és szamorodnik érleléséhez.

A Szőlő és Bor Nemzetközi városa megtisztelő címmel bíró Tokaj a fesztiválok révén évről évre egyre több látogatót fogad. A Tokaj-Hegyalja Fesztivál keretében zenekarok, filmvetítések, sportolási és kirándulási lehetőségek és persze a tokaji borok várják a vendégeket. Ezek mellett a Tokaji Borok Fesztiválja, a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, a Tokaji Filmmustra, a Jazz Fesztivál, a Tokaji Ősz és a Téli Motoros Találkozó programjai is közkedveltek.

Egyéb látnivalókban is gazdag a város. Elég, ha csak a történelmi belvárosra, a Tokaji Múzeumra, a Tokaji Borok Házára, a Finánc-dombi kilátóra, a Rákóczi Pincére vagy a Rákóczi-Desewfy-kastélyra gondolunk.

Térkép
Tokaj

Termelők
Árvay és Társa Pincészet
Benkő Borház
Borostyán Pince
Demeter Pince
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet
Erzsébet Pince
Gizella Pince
Hétszőlő Szőlőbirtok és Pincészet
Hímesudvar Pincészet
Klastrom Pincészet
Patricius Borház
Simon Pince
Vaskó Pincészet

Szállások

Magita Hotel, Erdőbénye
Rákóczi Panzió, Sárospatak
Tokaj Hotel és Étterem, Tokaj
Toldi Fogadó Étterem, Tokaj
Vaskó Panzió, Tokaj
Viktor Vendégház, Tokaj

Látnivalók a környéken
Füzéri vár
Hercegkút pincéi
Latorcai Tájvédelmi Körzet
Szerencsi vár

Még több info
Tokaj

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés