• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Zsámbék

A Pest megyei Zsámbék Budapesttől 30 km-re nyugatra, a Nyakas hegy tövében, a Zsámbéki-medence észak-nyugati szélén helyezkedik el. Budapest felől a Széna térről induló buszokkal lehet megközelíteni.

Zsámbék nem borvidéki település, a Nyakas Hegyközséghez tartozó bortermőhely.

Kevesen tudják, hogy e település több pincesorral is büszkélkedhet, így a Nyakas-hegy tövében lévő Szuszogói, a Józsefvárosi lakótelepi, a Kecskepark melletti Mélyúti és a Petőfi Sándor utcán lévő pincesorok.

A Józsefvárosi gödör pinceterülete a település egy csendes, eldugott kis völgyében található. Eredetileg 70 pince sorakozott itt egymás mellett. Mára sajnos a pincék többsége beomlott, lerombolták, vagy pedig lakóházat építettek fölé.

Alig maradt fenn néhány (szám szerint 15) szép pince, amely még az eredeti formákról és az itteni németek munkásságáról tanúskodik. A 2006-ban műemlékvédelem alá helyezett pincék löszfalba vájtak, egyágúak. Ugyan tájrehabilitáció keretén belül próbálják helyreállítani a még felújítható pincéket, de sajnos ma is vannak olyanok, amelyeket lakhatási célra használnak és igen rossz állapotban vannak. Némely pincét pedig annak ellenére, hogy szépen rendbe hozták, mégsem használják bor érlelésre.

A Mélyúti pincék általában egyágúak, de vannak olyanok is, amelyek két-három elágazással is rendelkeznek, sőt a legenda szerint egy bonyolult pincerendszer is rejtőzik a lakóházak alatt. Egyesek szerint ezek egészen a Budai Várig és Székesfehérvárig is elérnek. E pincék körülbelül fele téglázott.

Zsámbék környékén a legelterjedtebb szőlőfajták az Ezerjó, a Chardonnay és a Mézesfehér, amely egy régi magyar szőlőfajta. Már csak kevés helyen fordul elő nagyobb területen. Kissé rothadékony, nagy fürtű, nagy bogyójú szőlő.

Zsámbék pincéinek megtekintése után érdemes ellátogatni a Premontrei templom és kolostor maradványaihoz. A XIII. században épült, gótikus romtemplom a fotózás szerelemesei számára különleges lehetőségeket hordoz. Szép műemlékei továbbá a településnek a Zichy-kastély, a Török-kút és a Napórás iskola.

A Guinnes Rekordok Könyvébe is bekerült Lámpamúzeum pedig igazi kuriózum. Borus Ferenc által 1979-ben megnyitott magángyűjtemény 1200 különböző lámpát sorakoztat fel a közönség számára.

Térkép
Zsámbék

Termelők

Szállások
Falusi Vendégház, Tök
Jumbo Camping, Üröm
Német Közösségi Ház, Zsámbék

Látnivalók a környéken
Páty pincéi
Töki pincék
Nagy-Szénás tanösvény, Nagykovácsi
Szent Péter-és Pál kápolna, Budajenő

Még több info
Műemlék

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés