• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Bakonygyirót

Bakonygyirót Győr-Moson-Sopron megye déli részén, a Bakony északi oldalán helyezkedik el (korábban Veszprém megyéhez tartozott). A kevesebb, mint 200 fős, csendes kis falu Győrtől mintegy 32 km-re, a 82-es főúttól 2 km-re nyugatra fekszik. Megközelíthető vonattal a Győr-Veszprém-vasútvonalon, illetve busszal a Kisalföld Volán révén.

Első írásos említése 1237-ből való („Gyrolt”-ként). Neve valószínűleg a német Gerald személynévből származik. A község 1913-ig Gyirót néven szerepelt a nyilvántartásokban, csak ezután lett Bakonygyirót. A település a XIII. századtól a cseszneki várbirtokhoz tartozott. A török hódoltság alatt lakatlanná vált, de az Esterházy-család 1714-ben szorgalmazta a község újratelepítését német telepesekkel. A lakosság nagy részének még 1914-ben is német volt az anyanyelve. A II. világháború után a lakosságot kitelepítették, helyükre felvidéki magyar családokat hoztak. Mára a falu már elmagyarosodott, csak az idősebbek beszélik a sváb nyelvet.

A település életében a mezőgazdaság meghatározó. Legnagyobb helyi vállalkozás a Bakonykert Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft, melynek a falu központjában 50 vagonos hűtőháza van.

A pincesor az Öreghegy oldalában található. A régi (némelyikük kora a 100 évet is meghaladja) sváb sorpincék szemet gyönyörködtető látványa minden arra járót rabul ejt. Régebben még több család is lakott a „hegyen”, ma azonban már alig akad ilyen család. A pincék nagy része helyi védettség alá esik. A szépen gondozott pincék némelyik előtt egy-egy érdekes hordómosó eszköz is látható. A településen ma is sokan foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel, főként azonban csak tájjellegű borokat készítenek. Ezerjó, Tramini, Zöldszilváni szőlők teremnek a környező domboldalakon.

A település főbb látnivalói a pincék mellett: a temetői Kálvária, a barokk stílusú, római katolikus templom. Kiváló kiránduló hely a környék, hiszen szép gyalogtúra útvonalak vezetnek innen pl. a Cseszneki várhoz, a Cuha-szurdokhoz, az Ördögrétre, vagy a Kőpince-forráshoz.

Erre a településre egy kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket. Köszönjük Bauer Lászlónak a fotókat. 

Térkép

Termelők

Szállások
Hosszú Ház Turista Szálló, Bakonyszentlászló
Erzsébet Vendégház, Csesznek
Dévényi Vendégház, Csesznek
Erdész-tó Vendégház, Ravazd

Látnivalók a környéken
Cuha-szurdok, Bakonyszentlászló
Cseszneki vár
Fenyőfői ősfenyves
Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet
Rédei parkerdő
Zirci arborétum

Még több info
Bakonygyirót
Fekete István Általános Iskola
Bakonyért Turisztikai Egyesület

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés