• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Noszvaj

Az 1800 fős, Heves megyei Noszvaj Egertől 10 kilométerre helyezkedik el. Az egri borvidék tagja. Eger vagy Mezőkövesd felől lehet megközelíteni a 3-as főútvonalról.

Noszvajon több pincesor is található, a Szomolyai úton, a Jókai úton hagyományos és újépítésű pincéket lehet megtekinteni. A 200 éves egykori uradalmi pincét a Thummerer Pincészet újította fel és alakította itt ki a Magtár Borozót, ahol a saját borait kóstolhatják és vásárolhatják meg a vendégek.

A településen ma is számos hagyomány, régi mesterség él, pl. a fafaragás, a kosárfonás. Még kovácsműhely is van, bár ez utóbbi tevékenységet egy észt származású fiatalember, Antik Anti végzi.

A szilvalekvárfőzésnek, aszalt szilva-készítésnek is nagy jelentősége van a mai napig a faluban. A házakat, utcákat pedig szebbnél szebb virágokkal díszítik évrőé évre, így nyerte el 2006-ban Noszvaj a „Legvirágosabb település” címet.

Az épített értékei közé tartoznak még a copf stílusú De la Motte kastély, amely múzeum és szálloda egyben, a falu déli határában, a Farkaskő-dűlőben lévő barlanglakások, amelyek neve (Pocem) szláv eredetű, jelentése „pod zemlja”, azaz földalatti. Ezekben ma művészeti alkotótelep működik. A Gazdaház (tájház) kőkerítése, homlokzata, ablakai pedig a bükkaljai népi építkezés tipikus vonásait mutatják.

Érdemes ellátogatni a településre a sok látnivaló, a kemencében sült tájjellegű ételek (darázsfészek, papsapka, fonott kalács, bukta, stb.), a kitűnő borok, a különböző programok - a Valentin-nap, a Téltemető, az Anna-nap, a Szilvanap, a Pincenapok, az Újbor Ünnep, stb. mulatságai miatt is.

Térkép
Noszvaj

Termelők

Fresli Borház
Kónya Attila Pincéje
Szabó Balázs Pincéje
Thummerer Pince

Szállások
Bodnár Apartmanház
Czinke Fészek
Magtár Fogadó
Nomád Hotel és Camping
Sárga Tulipán Vendégház
Síkfőkút Hotel
Virágos Vendégház
 
Látnivalók a környéken
Bogácsi pincék
Bükkzsérci pincesorok
Cserépfalu kaptárkövei
Novaji kőfejtő
Szomolyai barlanglakások

Még több info
Noszvaj

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés