• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Károlyfalva

A Miskolctól mintegy 82 kilométerre található, 300 fős Károlyfalva a 37-es főúton közelíthető meg a legegyszerűbben. A Zemplén megyei falu nem önálló település, az 1984-es rendelet értelmében Sátoraljaújhely része lett. Sátoraljaújhely a Tokaji borvidék tagja.

A terület a Rákóczi-birtok része volt, de a szabadságharcot követően a hazánkba érkező németajkúak, egész pontosan Trautsohn Leopoldus Donatus herceg tulajdonába került. A település az ő fiáról kapta nevét (korábban Karlsdorf volt).

A Károlyfalván lévő három pincesor, mintegy 130 pincét foglal magában. A pincesorok (alsó, középső és felső) a falu észak-nyugati felén találhatók. A pincék jelentős része -mintegy 70 darab- a felső pincesorban található. A középső és felső pincesor egy hosszú sorban fut, fák, bokrok között, az alsó pedig egy domboldalban, több sorban.

Jelenleg kb. 70 gazda foglalkozik itt szőlővel, borral. A környező hegyeken termelik a borvidék fajtáinak megfelelően itt is elterjedt Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály szőlőket. A legtöbb pincében a Furmint és Hárslevelű szőlők együttszüreteléséből származó mustból készítenek általában száraz borokat. Helyenként azonban vörösbor és aszú is fellelhető.

Régen sok családnak az udvarban is volt pincéje (az udvar hátsó részén, vagy a tornácról lejárattal, esetleg a nyári konyha alatt) a zöldség, a napi élelmiszer számára, de borospince mindenkinek a pincesorok valamelyikén volt, sok esetben kettő is.

Egy pince körülbelül 12-14 hl bor tárolására elegendő. Jó szolgálatot tett az eldugottabb helyen lévő középső- és felső pincesor 1944 telén, a második világháború idején, amikor az átvonuló front elől az emberek itt találtak rejtekhelyet.

Mostanság sok régi pincét felújítanak, megerősítenek, alkalmasabbá tesznek a komfortosabb vendégfogadásra. A régi szokásoknak megfelelően ma is gyakori a zsivaj a pincék között. A szalonnasütés, bográcsfőzés, nótázás szinte mindennapos esemény.

2008 óta pedig a jó hangulatú szórakozásnak a szervezett keretek között lezajló augusztusi Nyitott Pincenap is teret enged.

A német kisebbség hagyományait is igyekszik megőrizni a település, tánc- és énekcsoport működtetésével, rendezvények szervezésével, kézimunka-kiállításokkal, a német nyelv tanulásának segítésével, más sváb községekkel kapcsolatot tartva.

A településen áthalad az országos kéktúra útvonal. A pincesorok melletti látnivalók közé tartozik például a Megyer-hegyen lévő Tengerszem, a Hosszúhágón lévő Rákóczi-fa.

Térkép
Sátoraljaújhely

Termelők

Szállások
Anita Vendégház, Sátoraljaújhely
Csigaház Vendégház, Rudabányácska
Hotel Hunor, Sátoraljaújhely
Rákóczi Panzió, Sárospatak

Látnivalók a környéken
Börtönmúzeum, Sátoraljaújhely

Hercegkúti pincék
Kazinczy Emlékkert, Széphalom
Rákóczi-vár, Sárospatak

Még több info
Károlyfalva
Károlyfalvai pincesorok

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés