• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Lendvadedes

A Zala megyei község Lenti kistérségben, Rédics és Lenti települések között helyezkedik el. A 75-ös főútról Lentinél balra kanyarodva érhető el.

Az alig több mint 30 fős település neve 1291-ben még Dedusfalva volt. 1379-ben viszont már Dedes néven jegyezték. A Lendvadedes nevet 1898-ban vette fel. A „Dedes” név valószínűleg személynévből ered. A „Lendva” előtag az egykori alsólendvai járásra, illetve a Lendva-folyóra utal. Az elmúlt évszázadokban történelme összekapcsolódott a környező falvakéval. Földesuraik is azonosak voltak, így a Bánffyak, az Eszterházyak és a Szapáryak.

Lendvadedes a Zalai-dombság egy rejtett kis zugában lévő falucska. A völgy mélyén csendben megbújó településen fatábla jelzi, hogy merre van a pincesor. Ha elindulunk ezen az úton, egy kanyargós, erdőkkel körülvett, vadregényes út nyílik meg előttünk. Az út mentén hosszan sorakoznak a pincék, présházak. Helyenként régi, romos boronapincéket (épületfából, gerendákból ácsolt, náddal, vagy zsúpszalmával fedett épületek), bedeszkázott ajtókat, ablakokat, helyenként néhány szépen felújított pincét, helyenként pedig sorban egymás mellett, hasonló módon épült, nyúlánk présházakat látunk.

A présházak mögött a domboldalakon lefutó szőlősorok rejtőznek. Egyes parcellákon látszik a szorgos emberi kéz munkája, de sajnos néhány terület eléggé elhanyagolt, lehangoló látványt nyújt. Érdemes lenne erre a páratlan szépségű helyen fekvő pincesorra jobban odafigyelni, mert olyan kincs van itt, ami a megye fontos értéke lehetne. A pincesorok között áthaladó piros jelzésű turista útvonal lehetőséget is nyújt arra, hogy akár az itt túrázók betérjenek egy-egy pohár borra. Ha volna olyan pince, amelyik állandóan nyitva van, ez a hely kiválóan alkalmas lenne a zalai borok bemutatására. Jó példaként szolgálhatnak a határon túli, szomszéd termelők, akik gyönyörűen rendben tartják szőlőiket és ügyesen építenek a borturizmus nyújtotta lehetőségekre.

Lendvadedesre nemcsak gyalogos, hanem kiépített erdei kerékpárút is vezet. A tölgyekkel, bükkel övezett kerékpárút mentén található a település határában húzódó horgásztó, amely körül a környék élővilágát bemutató 500 méteres Dedes-tanösvényt is végigjárhatjuk. A településen olyan növényritkaságokat lehet látni, mint a Fehér acsalapu, a Tündérfürt, vagy a Magasszárú kocsord. A kerékpárút egyes szakaszai meredekségük miatt a kevésbé edzett bringásoknak ugyan csak gyalogszerrel járhatók, de a Lendvadedes határában húzódó, 332 m magas Tenke-hegyre érdemes felmenni. A kilátóból csodaszép panoráma nyílik a Muravidékre.

A „Haranglábak országában” járva természetesen itt is, a falu központját hagyományos, fából készült harangláb díszíti. A négyoszlopos, zárt szoknyás harangláb a település éke, melynek két különböző nagyságú harangja igazi ritkaság.

Térkép
Lendvadedes

Termelők

Szállások
Gosztola Gyöngye Hotel, Gosztola
Villa Szili, Lenti

Látnivalók a környéken
Kis-Balaton
Lenti Termálföld
Vétyemi ősbükkös

Még több info
Vendégváró

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés