• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nemesnádudvar

A több mint 2000 fős Bács-Kiskun megyei település a Hajós-Bajai borvidék egyik legszebb pincesorát őrzi. Nemesnádudvart Soltvadkert és Baja felől lehet megközelíteni az 51-es főuton.

A sváb kultúra jellegzetes bélyegei köszönnek vissza a település leghíresebb Mária-völgyi pincesorának szorosan egymás mellett elhelyezkedő, apró, szinte vakítóan fehér kis présházain. A sváb lakosok ősei a XVIII. században érkeztek erre a vidékre, Németország déli területeiről. Szőlőtermesztésbe kezdtek és létrehozták az első alacsony homlokzatú, keskeny, kisablakú, nagy ajtajú házacskákat.

A Mária-völgyi pincesor mellett elszórtan még több helyen találhatók présházak, pl. a temetői pincesoron, a kender-völgyi és a felsősükösdi út mentén.

Az itteni pincék főként Kadarka, Chardonnay, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Királyleányka, Kunleány, Kékfrankos, Cabernet sauvignon borokat rejtenek.

A nemesnádudvari borok szélesebb körben történő megismertetését szolgálja az évente megrendezésre kerülő áprilisi borverseny, szeptemberben a Szent Mihály napjához kötődő Új bor ünnepe, sőt a német nemzetiségi kultúrestek is.

A rendezvények lehetőséget nyújtanak a hagyományos falusi szüret, a pincepörkölt-, a lekvárfőzés és az „echte”sváb zenés-táncos mulatságok megismeréséhez.

A település látnivalói  közé tartozik a Falumúzeum, ahol Nemesnádudvar és környékének története kerül bemutatásra. A Babamúzeumban különleges, régi babákban gyönyörködhetünk. Végül, de nem utolsó sorban említjük a szőlészeti-borászati hagyományok tárházát, a Bormúzeumot.

A faluban tenisz- és sportpályák, lovaglási, lovaskocsizási, vízisport lehetőségek is adottak a mozgás szerelmesei számára.

Térkép
Nemesnádudvar

Termelők

Szállások
Knáb Panzió
Muskátli Fogadó

Látnivalók a környéken
Borotai Csókáserdő
Császártöltés pincéi
Hajósi pincefalu
Kéleshalmi homokbuckák
Ólom-hegy, Rém

Még több info
Nemesnádudvar

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés