• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Budafok

Budafok Budapest, s egyben a XXII. kerület része. Dél-Budapesten, a Duna jobb oldalán található. Megközelíthető vasúton, 41-es, 47-es villamosokkal és számos autóbuszjárattal.

Az egykori nevén Promontor (a név a promontórium szóból, azaz a mészkő sziklafalból ered) ma az Etyek-Budai borvidék része. Már a XVI. században a borkereskedelem jelentős központja volt. A XIX. században szerepe tovább erősödött. Több száz borpince jött ekkor létre, magán-és állami tulajdonban. Közülük is kiemelkedő volt a pezsgőkészítő Palugyay család 25 pinceágból álló pincéje, amely ma a Hungarovin tulajdonát képezi. Különleges értéket képviseltek e pincében, az aradi vértanúk emlékére felállított hordók (sajnos ezek mára tönkrementek), valamint a még ma is látható Rákóczi Ferenc fejedelem, Petőfi Sándor és Kossuth Lajos faragott képmásával díszített oválhordók.

1974-ben egy újabb hordókülönlegességgel bővült a pincék bámulatos világa. Az Állami Pincegazdaság 1014 hl-es hordót készíttetett, amelynek fenéklapját id. Szabó István, Kossuth-díjas szobrász faragott motívumai díszítik. A szőlőtermesztés és borkészítés egy teljes évi munkafolyamatait jelenítik meg a faragások. A világ legnagyobb, még tölthető hordójánál csak a heidelbergi nagyobb, amely ma már csak, mint étterem funkcionál.

A pincerendszer több mint 50 km-es hossza világviszonylatban is ritkaság. A pinceágak 4-6 m széles, 4-5 m magas, mészkőbe vájt járatok. A pincékből kitermelt mészkövet alapanyagként használták fel az Országház és a Vajdahunyad vár építésekor. Hőmérsékletük 12-16 fokos, relatív páratartalmuk szintén optimális a borok érleléséhez, kb. 80%-os.

Budafok a pezsgőkészítés fellegvára. 1882-ben Törley József létrehozta az ország ma is meghatározó pezsgőpincészetét. Pezsgőkészítési ismereteit Reimsben szerezte. Onnan hazatérve megalapozta a magyar pezsgőgyártás hírét.

Budafok 1987-ben a kitüntető, nemzetközi „Bor és pezsgő városa” rangot is elnyerte. Ezt az elismerést olyan települések kaphatják meg, amelyek hosszú évtizedes, akár évszázados hagyományokkal is bírnak a bor és pezsgőkészítés területén. Ugyanebben az évben megalakult a világ első pezsgőrendje, a Chevaliers de Törley rend.

A pincékben ma is megtalálhatjuk a pezsgőkészítés kellékeit, sőt több pinceágban láthatjuk a máglyákba rakott pezsgőket. A hagyományos (methode champanoise vagy methode traditionelle) pezsgőkészítési eljárás érlelési ideje jóval hosszabb, mint a tartályos, azaz tankpezsgők esetében. Az érlelt pezsgők évekig palackokban pihennek az ideális klímával bíró pinceágakban, hogy aztán a fogyasztó elé kerülve a legnemesebb színekben, illatokban és ízekben pompázzanak.

Budafok legfőbb látványossága az évente megrendezésre kerülő Pezsgő- és Borfesztivál, amely kiváló lehetőséget teremt az elegáns pezsgők megkóstolására és a környék pincéinek bejárására. A rendezvény keretében a frissen leszüretelt szőlőt megáldják, hogy finom bort készítsenek belőle. Emellett a pezsgő és borlovagrendek évről évre új tagokat is avatnak. A koncertek, vásárok forgatagában a legnépszerűbb program a lovagrendek felvonulása.

Budafok épített értékei közül a Czuba-Durozier-kastélyt, ahol az egykori konyakgyár volt, a Péter-Pál kápolnát, amelynek előterében egy 250 éves juharfa, az Ősök fája áll (a kápolnától indul a Kálvária, mészkő stációkkal), a Törley- és a Sacellary-kastélyt lehet megemlíteni.

Térkép
Budafok

Termelők
Hungarovin
Kőnig Pincészet
Záborszky Pince

Szállások
Budafok Panzió
Flamingo Kemping, Érd
Hotel Aquarius
Katalin Panzió

Látnivalók a környéken
Budaörsi-kopárok
Magyar Földrajzi Múzeum, Érd
Malonyai Kastély, Halásztelek
Memento Szoborpark
Minaret, Érd
Nagytétényi Kastélymúzeum
Német Tájház, Taksony
Savoyai Kastély, Ráckeve
Tárnok pincéi
Városi Képtár, Ráckeve

Még több info
Pincék a főváros szélén

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés