• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Páty

A mintegy 6000 fős, Pest megyei Páty község Budapesttől 20 km-re található. Páty az Etyek-Budai borvidék települése. Budapestről buszjáratokkal, vagy személygépkocsival az M1-es autópályán a biatorbágyi lehajtónál lekanyarodva lehet megközelíteni.

A XIX. századig igen jelentős volt Pátyon a szőlőtermesztés és bortermelés, de a filoxéravész pusztítása visszavetette a helyi gazdálkodást (így a korábban nagyobb arányban jellemző vörösbortermelést is). Szőlőterület már csak kis számban található a környéken, de a több száz éves pincék máig fennmaradtak.

Több mint száz pince rejtőzik a lombos fák árnyékában, csendes, békés környezetben. A hagyományosan is Pincehegyként nevezett területen a pincesorok egymás alatt egy-két sorban helyezkednek el.

Látszik, hogy egyre többen térnek vissza a régi hagyományokhoz és foglalkoznak újra szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A gondozott pincék némelyikén még a frissen elkészült, festett pinceajtók is arról tanúskodnak, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt a hegy szerepe. Egyre több kiránduló, borkedvelő keresi fel e kis pincéket. Többségük rendezett állapotban van, csupán néhány elhanyagolt pince található itt, sőt egy-egy esetben már elkezdték a pincék újjáépítését is.

A helyiek számára a Pincehegy azt a nyugodt, kellemes környezetet biztosítja, ahová a mindennapi gondok elől elhúzódhat az ember. Szívesen járnak ide a gazdák. Ezt mi sem példázza jobban, minthogy sok pince előtt kis padok, asztalok, kinti kemencék találhatók. 

A település legtöbb embert vonzó programja  a Pátyi Pincenapok fesztivál, május végén, amelyen zenekarok, kézművesek bemutatója, kirakodóvására, gyerekprogramok (agyagozás, arcfestés, lovaglás stb.), borverseny szórakoztatják a közönséget. A pincesorok mellett pedig erdei ösvényeken tehet nyugodt sétákat a látogató.

Páty község látnivalókban ugyan nem bővelkedik, de a falu gyönyörű fekvése, friss levegője vonzza a pihenni vágyókat. A Pincehegy mellett nagyobb érdeklődésre tart számot a Splényi-Várady kastély, a Helytörténeti gyűjtemény, illetve a Veterán Autók és Motorkerékpárok Múzeuma.

Térkép
Páty

Termelők
Bednár-Polgár Családi Borpince

Szállások
Gastland Hotel M1, Páty
Hoffmann Ház, Pilisszentkereszt
Hotel Pontis, Biatorbágy
Keszi Panzió, Budakeszi
Villa Mária, Budaörs

Látnivalók a környéken
Biatorbágyi Nyakaskő
Budajenő pincesora
Budakeszi Vadaspark
Telki pincesor
Zsámbéki pincék

Még több info

Páty
Pátyi Pincenapok

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés