• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Balatongyörök

A Balaton északi partján, a Keszthelyi-hegység lábánál található, Zala megyei település. Szerencsés közlekedési helyzetben van, mert közúton a 84-es, a 71-es és a 7-es utakon is megközelíthető. Emellett vasúton (két vasútmegállóhellyel is rendelkezik, autóbuszjáratokkal, hajóval, sőt még repülővel is el lehet ide jutni (a sármelléki repülőtér közelsége révén). Balatongyörök a Balaton-felvidéki borvidék tagja.

Az üdülőváros csodás panorámájával számos híres művészt, írót elvarázsolt. Eötvös Károly „tündérországnak” nevezte, Simándy József második otthonra lelt Györökön, Berta Bulcsú pedig a nápolyi öbölhöz hasonlította e táj szépségét. A Tapolcai-medence, a bazalt tanúhegyek és természetesen a Balaton látványa lenyűgöző.

Ha mindehhez még hozzáadjuk a helyi kis pincékben kóstolt borok és a zalai ételkülönlegességek által okozott felejthetetlen ízélményt, akkor érthető a híres emberek e település iránti rajongása. Érdemes megkóstolni a környék leghíresebb szőlőfajtájának, a Bakonyi Károly által nemesített Cserszegi fűszeresnek illatos, zamatos borát is.

A Balatongyörökhöz tartozó Becehegyen sok szép, XIX századi műemlék présház és pince található, például az 1819-ben épült Ádám-pince, a Major-féle présház 1854-ből, a Szántai-présház 1860-ból, a Sáfrán-féle hordós présház szintén 1860-ból, a Rédey-présház 1862-ből, a Klein Böske-féle présház.

Balatongyörökön régen szokás volt a „hegyrejárás”. Úgy mondták, hogy húshagyó hétfő az asszonyoké. Kosarukba fánkot, sonkát, pogácsát raktak és csapatostul kimentek a hegyre. Egész délután kint voltak, az üveget a fejükre téve táncoltak, szórakoztak. Ugyanakkor férfi nem ment ki a szőlőbe.

Ma is számos rendezvény kapcsolódik a szőlőhöz és a borhoz. A Vince-napi pinceszer, az Orbán-napi összejövetel, a Szőlővirágzás ünnepe-nyitott pincék napja, a pünkösdi pinceszemle, Borfesztivál, Balatoni Bordalfesztivál, szüreti fesztivál és a Márton-napi újborszentelés.

Balatongyörök emellett igazi turista- és sportparadicsom. A strandon szörf-vitorlás oktatás folyik, lehetőség van teniszre, röplabdázni, kosárlabdázásra, mini-golfozni, vízi-biciklizni, csónakázni és horgászni is.

A túrázni, kirándulni vágyóknak pedig ajánljuk figyelmébe a Kápolna-dombon lévő Szépkilátót, az onnan induló túraútvonalakat, továbbá a római forrás, a Szent Mihály-dombi kápolna, a római katolikus templom, a „Csodabogyó” cseppkőbarlang megtekintését.

Térkép
Balatongyörök

Termelők
Lekics Pince

Szállások
Albergo Giardino
Castrum Camping és Üdülőfalu
Györöki Ifitábor
Hotel Carmen
Hotel Panoráma
Karát Panzió
Kastély Hotel
Leitner Ház
Manfred Riemer
Velencei Ház Bt.

Látnivalók a környéken

Afrika Múzeum, Balatonederics
Egregyi Szőlőhegy
Kehidakustányi fürdő
Keszthelyi Festetics-kastély
Kis-Balaton
Sümegi várjátékok
Szigligeti vár

Még több info
Balatongyörök

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés