• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Demjén

A Heves megyei Demjén település Egertől délre, Egerszalóktól körülbelül 15 percnyire, a Laskó-patak mellett fekszik. Az Egri borvidék tagja.

A településen mintegy 300 darab borospince található, melyek közül külön említést érdemelnek a Bem utcában és a Szépasszonyvölgy utcában található legszebb pincék.

A Szőlő-hegy alján lévő riolittufa bányászatát a XVIII. században kezdték meg. Az itt bányászott kőből készültek a barokk Eger szobrai, a bazilika díszei.

Az itt élő emberek nem csak pincéiket, hanem gazdasági épületeiket, sőt lakóhelyüket is kőbe vájtan alakították ki. A falu északkeleti határában a Hegyes-kő déli oldalába vájt kőhodály és az északnyugati határban lévő Remete-lak különleges példái ennek a fajta építészetnek.

Előbbi sziklából kifaragott, kőoszlopokkal alátámasztott, 200 nm alapterületű „épület”. A Laskó-patak egyik mellékvölgyének oldalába faragott Remete-lakban pedig állítólag valóban remeték éltek. Külső sziklafalában hat kaptárfülke látható. Hasonló, de jóval több kaptárfülke található a Demjén központja fölé magasodó Bányaél (Kő-tető) sziklafalon is.

Demjén építészeti kultúrája a heves megyei népi hagyományokat máig megőrizte. A Fő út 73. szám alatti lakóház nyeregtetős, szarufás, háromosztatú, gazdagon díszített oromzatával hűen tükrözi a korabeli épületek stílusát.

Mindemellett érdemes felkeresni a településről Egerszalók felé vezető úton található Demjéni Thermál Völgy Gyógyfürdőt is, amely a 690 m mélyről feltörő 68° C fokos gyógyhatású kénes termálvizének köszönhetően, kedvelt fürdőhely.

Térkép
Demjén

Termelők
Egri Korona Borház

Szállások
Gergely Vendégház
Halász Vendégház
Hegyalja Vendégház
Ibolya Vendégház
Judit Vendégház
Kisközi Vendégház
Laskó Pihenőház
Marcsi Vendégház
Pap Vendégház
Pásti Vendégház
Simon Vendégház
Szundi Vendégház
Tímea Vendégház

Látnivalók a környéken
Bogács pincéi
Cserépfalu pincesorai
Feldebrői plébániatemplom
Verpeléti kovácsműhely

Még több info

Bükkaljai Kő-út
Demjén

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés