• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tárnok

A Pest megyei Tárnok Budapesttől 20 km-re található az M7-es és a 7-es út között. Személygépkocsival, vonattal és a budapesti Etele térről induló Volán autóbuszokkal könnyen megközelíthető. Nem borvidéki település, de az Etyeki Hegyközség bortermőhelye.

A Tárnokon lévő pincesorokon több mint 800 pince található. A XVIII. század óta virágzó szőlő- és bortermelés emlékét őrzi a mészkőbe vájt többszintes pincesor. Néhány pince kora meghaladja a 150 évet.

A Szőlőhegy tengerszintfeletti magassága 120-187 méter. A tárnoki Öreg-hegy szelíd lankáin gondozott pihenőkertek, szőlőültetvények nyújtanak páratlan látványt. A legszebb kilátás a hegytetőről nyílik a falura, a templom tornyára, a Benta menti rétekre. A Szőlőhegy a község legszebb része, kellemes kirándulóhely, különösen tavasszal, amikor a védett őshonos növények el kezdenek virágozni. Leánykökörcsin, tavaszi hérics, apró nőszirom, a törpe mandula, pusztai meténg díszlik a területen.

Tárnok ugyan nem borvidéki település, de a szőlő-bortermeléshez sok hagyományuk kötődik. Minden évben megrendezik az Orpán-napi ünnepséget, melynek keretében fúvószenekarok, magyar és külföldi néptánccsoportok előadásai és képzőművészek munkái tekinthetők meg.

Tárnokon helyi védelem alatt álló népi építészeti emlékekkel is találkozhatunk. Különleges homlokzatok, oszlopos gangok, népi motívumokkal díszített faragott ereszdeszkák teszik a hagyományos paraszti házakat egyedivé.

A település kultúráját nagyban meghatározta az itteni szlovákság. Hagyományaik ma is élnek, és színesebbé teszik az egyházi ünnepeket. Karácsonykor a betlehemezés, húsvétkor a kereplés, a Júdáshordozás és a feltámadási körmenet máig megmaradt népszokások. Húsvét hétfőjén pedig a locsolkodást „sibázás”-sal kötik egybe. Ilyenkor színes szalagokkal feldíszített, fűzfavesszőből font korbáccsal megveregetik a lányokat, hogy egész évben frissek legyenek.

Térkép
Tárnok

Termelők
Kleman Pince

Szállások
Mini Panzió, Budaörs
Thermal Hotel Liget, Érd
Training Hotel, Százhalombatta

Látnivalók a környéken
Beethoven Múzeum, Martonvásár
Hardy-Dreher-kastély, Tordas
Magyar Földrajzi Múzeum, Érd
Rádió és Televízió Múzeum, Diósd
Sóskúti Lovassport Club

Még több info
Tárnok

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés