• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tótszentmárton

Tótszentmárton (horvátul: Sumarton), az alig 1000 fős falu Nagykanizsától délnyugatra, a 7-es úttól három kilométerre, délre, a horvát határhoz közel található. A Zala megyei község a Letenyei kistérség tagja és nem borvidéki település, de a Nagykanizsai Hegyközség bortermőhelye. Lakóinak majdnem háromnegyede a horvát dialektust beszéli.

A községet 1696-ban horvát lakossággal telepítették be, innen származik a Tót, azaz szláv előtag a nevében. A község törekszik a horvát nemzetiségi identitás megőrzésére, amiben lényeges része van a kisebbségi önkormányzatuknak.

A falu határában helyezkedik el a villannyal ellátott Kámán-hegy nevű zártkert, ahol annak ellenére, hogy a településnek nincs borvidéki rangja gyümölcsösök, szőlőültetvények, présházak és borospincék sorakoznak. A Kámán-hegy bejáratánál a látogatókat Szent Orbán, fából készített szobra fogadja.

A faluban évente két alkalommal van búcsú, júniusban Szent Antal napján és novemberben Szent Márton napján. Ezekhez kapcsolódóan a horvát kisebbségi önkormányzat horvát napot is tart. A falu védőszentjének ünnepén, Márton-napon pedig mustszentelésre kerül sor.

Tavasszal borversenyt szerveznek, amelyre a nagymezei és tótszentmártoni gazdák nevezhetnek. Az ő boraik közül választják ki, hogy melyik lesz a „Falu bora”.

1996-ban Nemzetközi Fafaragó Műhely Egyesületet hoztak itt létre. Tagjai horvát, belga és magyar szobrászok. A nyaranta megrendezésre kerülő alkotótáborban készített szobrok -a köztereken felállítva- a községben maradnak.

A Kámán-hegyi pincesoron kívül a település fő látnivalói az 1956-os emlékmű, a Szent Flórián szobor és a Szent Márton templom. Sajnálatos módon az itt található Bedekovich-kastély mára szinte teljesen tönkrement.

Térkép
Tótszentmárton

Termelők

Szállások
Azalea Vendégház, Bázakerettye
Borsfa Vendégház, Borsfa
Búzavirág Vendégház, Kistolmács
Pagoda Étterem Pizzéria és Fogadó, Becsehely
Radics Panzió Étterem & Wellness Központ, Letenye

Látnivalók a környéken
Csörnyeföldi Bussay Pincészet
Letenyei szőlőhegy
Kerkaszentkirályi Természetház
Termálfürdő, Bázakerettye
Zajki-hegy

Még több info
Letenyei kistérség
Tótszentmárton

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés