• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tokod

A Komárom-Esztergom megyei Tokod települést Budapest felől a 10-es úton, a Dorog-Tokodaltáró-Tokod útvonal mentén lehet megközelíteni, vagy busszal az Árpád-hídtól, illetve a Széna térről; vasúton, az Esztergom-Komárom útvonalon. A pincehegy (vagy, ahogy a helyiek nevezik pincevölgy) bejárata Tokod után két kilométerre, a Táti út találkozásánál található.

A pincevölgy több évszázados múltjáról a pincék és a bennük található prések, régi feljegyzések árulkodnak. A szőlőtermesztés itteni hagyományai valójában a római korig nyúlnak vissza, amelyről különböző leletek is tanúskodnak.

A pincék völgyek mentén helyezkednek el, melyek közül a leghosszabb a Nagy-völgy, ami mellett található a Kis-völgy, a Bajnai útról nyílik az Ürge-völgy és a Törökút. A völgyekben található pincék kiválóan alkalmasak borérlelésre. A magasabb területeken, pedig jó minőségű szőlőt termő lejtők találhatók. Főként Traminit Rizlingszilváni, Chardonnay szőlőkből készülnek itt borok.

Egyre több rendezvény helyszíne a völgy, amely köszönhető a Tokodi Borkultúra Egyesület tevékenységének is. A kéktúra útvonala, (amelyen a Kinizsi Százas Teljesítménytúra is halad) sok száz túrázót vonz a völgybe évről-évre. A szőlőtermelők védőszentjének, Szent Orbán tiszteletére Tát-Tokod-Mogyorósbánya határán kápolnát emeltek, ahol a három község egymást váltva rendezi meg évente az Orbán-napi ünnepségeket. A Tokodi Borút Nyitott Pincék rendezvénysorozata (amely immár az idei évben ötödjére kerül megrendezésre) pedig országos hírűvé teheti ezt a csodálatos természeti környezetet.

Tokod településen más látnivalók is érdeklődésre tartanak számot, így például megemlíthetjük a bronzkori földvárat a Kis-Gete-hegy mellett, a Castrum római kori katonai tábort, a fent említett kis kápolnát, valamint a természeti értékeket (Hegyeskő, Gete-hegy).

Térkép
Tokod Pincevölgy

Termelők

Szállások

Huber Vendégház
Szőlőhegyi Vendégház

Látnivalók a környéken
Bányász Emlékház, Dorog
Esztergomi Bazilika
Nyergesi János Emlékház, Nyergesújfalu

Még több info
Pincevölgy

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés