• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Badacsony

A Veszprém megyében található Badacsony a 71-es főúton és a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon közelíthető meg. A Badacsony-hegyet közvetlenül a következő Badacsonyi borvidéki települések veszik körül: Badacsonytördemic, Badacsonylábdihegy és Badacsonytomaj. Ez utóbbi település a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa rangos címet is magáénak tudhatja.

A Badacsony-hegy egyike azon tanúhegyeknek, amelyek a Tapolcai-medence síkjából kiemelkedve a többszöri vulkáni kitörések emlékét őrzik. Ez közülük a legmagasabb, 437 m. A kettős csonkakúp alakú hegy (akárcsak a Szent György-hegy) esetében a kiömlött bazalt függőleges és vízszintes elválású oszlopok formájában hűlt ki. Az így létrejövő bazaltorgonák (vagy népiesen „gyapjúzsákok”) mellett különleges látványt nyújtanak a bazaltoszlopok lábánál, a kőzetek aprózódásából származó kőtengerek is.

A tanúhegy szoknyáján szebbnél szebb szőlőbirtokok, présházak sorakoznak. A pincékben található ásványi elemekben gazdag, lassú fejlődésű Szürkebarát, Olasz rizling, Kéknyelű borok hosszabb-rövidebb ideig fahordóban pihennek, mielőtt palackba kerülnek.

A badacsonyi szőlőtermesztésben fontos szerepet tölt be a Badacsonyi Szőlészeti Borászati Kutatóintézet. Az intézet fajta-értékkutatási programjával hozzájárult ahhoz, hogy az olyan régi fajták, mint a Kéknyelű, a Budai vagy a Juhfark újra elterjedjenek a borvidéken, a klónszelekciós munka eredményeként pedig új Olasz rizling klónok kerültek termesztésre, amelyek az alapfajtánál jobb tulajdonságokkal bírnak. A kutatók emellett pedig folyamatos segítséget nyújtanak a helyi gazdáknak szőlészeti-borászati tanácsaikkal.

A badacsonyi túrák jellegzetes állomásai a Tördemici kilátópont, a Rodostó-ház, a Bujdosók lépcsője, a Ranolder-kereszt, a Kőkapu, a Klastrom-kút, a Rózsakő, a Kisfaludy-kilátó, a Szegedy Róza-ház, Kisfaludy Sándor présháza, az Egry József Emlékmúzeum, a (Szent Ignác-, Szent Anna-, Donát-) kápolnák.

A Badacsony-hegy megtekintését érdemes a regionális programokkal egybekötni, hiszen ebben igazán bővelkednek az itteni települések, hogy csak néhányat említsünk közülük: februárban a Badacsonytördemici Kocsonya Szépségverseny, a Pünkösd-Fiatal Művészek Fesztiválja, a Tanúhegyek Teljesítménytúra, júniusban a Kéknyelű Virágzás Ünnepe, az Adriatiq Vulkán Kupa, július végén-augusztus elején a Badacsonyi Borhetek, augusztusban a Szürkemarha Fesztivál, a Badacsonyi Fényvarázs vitorlás felvonulás, a Rózsakő Fesztivál, szeptemberben a Badacsonyi Szüret, novemberben a Márton-napi Újbor Vacsora, decemberben a Forralbor Főzőverseny várja a látogatókat.

Térkép
Badacsony
Badacsonyi Borkapu

Termelők
Borbély Családi Pincészet
Domaine Edegger Pincészet
Imre Borpince
Laposa Családi Pincészet

Szállások

Ágnes Apartman, Szigliget
Borbarátok Panzió, Badacsonytomaj 
Kincsem Apartman, Badacsony
Luca Apartman, Szigliget
Szilvia Apartman, Badacsonylábdihegy
Torma Villa, Badacsonytomaj
Villa Marica, Badacsonytördemic

Látnivalók a környéken
Balatongyörök
Csodabogyós barlang, Balatonederics
Folly Arborétum, Badacsonyörs
Hévíz-Egregy
Salföld Természetvédelmi Major
Szent György-hegyi bazaltorgonák, Raposka
Szigligeti vár

Még több info
Badacsony

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés