• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Somló

A Somló-hegy Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén, a Bakony-hegység nyugati lábainál elhelyezkedő, 435 méter magas vulkáni kúp. A tanúhegy Ajkától 15 kilométerre, Devecsertől 6 km-re, nyugatra emelkedik ki környezetéből. Megközelíthető vonattal, Somlóvásárhely felől, vagy autóval a 8-as főútról. Nevét állítólag onnan kapta, hogy egykor szinte teljes egészében som fedte.

Talajképző kőzete vulkanikus, ásványi elemekben (Mg, K, mikroelemek) gazdag bazalt, amelyen szintén vulkáni eredetű törmelék található. A hegy kedvező adottságai kiváló termőhelyet biztosítanak olyan fehérborok készítéséhez, mint a közismert Juhfark. A Somlói borvidék legnépszerűbb fajtája mellett persze még sok más szőlőfajtát is termesztenek, amelyek a minőségi borkészítés alapjául szolgálnak, pl. Furmint, Hárslevelű, Olasz rizling, Tramini. Eme szőlők terméséből készülnek a Somlói Borvidék Védett Eredetű borai is. A legfinomabb borokat akár egy-két évig is érlelik, mivel magas savtartalmuk, teltségük révén lassan fejlődnek, és az érleléssel nyerik el legszebb formájukat.

A Somló-hegy lejtőin számos jobbnál jobb termést adó (Séd, Ilona, Taposókút, Grófi, Apátsági, Aranyhegy, Szent Márton, stb.) dűlő található, amelyeken sok-sok présház és pince díszíti a teraszos lejtőket, néhol hosszabb-rövidebb pincesorokat alkotva pl. Jenei pincesor.

Sok színes program is kötődik a Somlóhoz, pl. a Somlói Tavasz Fesztivál, júliusban a Somló Hangja Fesztivál, ősszel a Somlói Napok-.

A kisebb-nagyobb szőlőparcellák közötti présházak, és a bennük rejlő finom borok mellett a Somlón még számos látnivaló várja a kíváncsi turistákat pl. kis kápolnák (Szent Margit, Szent Ilona, Szent Márton), tiszta vizű források (Séd-forrás, Szent Márton-forrás), a XVIII. századi taposókút, a Kinizsi-szikla, a Szent István kilátó, a XIV. századi vár és a Kitaibel tanösvény.

Térkép
Somló-hegy
Somlói dűlők
Somlói Borút

Termelők
Barnabás Pince
Bogdán Birtok
Csite Pincészet
Csordás-Fodor Borház
Ede Bácsi Pincéje
Fazekas Borpince
Inhauser Pincészet
Károly Gazda
Kolonics Pincészet
Kreinbacher Birtok
Oszvald Pince
Schmall Pince
Somlói Szent Márton Pincészet
Somogyi Pincészet
Spigelberg Pincészet
Stubán Pincészet
Szabó Családi Pincészet
Szabóvári Családi Borpince
Tornai Pincészet

Szállások
Ajka Hotel
Fenyőfa Panzió, Devecser
Grácia Panzió és Vendéglő, Devecser
Kristály Erdei Pihenőház, Ajka
Lucullus Fogadó, Noszlop
Somló Hotel, Somlóvásárhely
Újélet Motel, Ajka

Látnivalók a környéken
Ajka Kristály Múzeum
Devecseri Várkert
Erdődy-kastély, Doba
Nagy László Emlékmúzeum, Iszkáz
Várkertfürdő, Pápa

Még több info
Somlói borvidék

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés