• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kőröshegy

A Somogy megyei Kőröshegy a Balaton déli partjától 3 km-re, egy völgyben helyezkedik el. Könnyen megközelíthető a 7-es útról, illetve az M7 autópálya felől. A mintegy 1600 fős település és környéke a Somogy megyei dombvidékhez tartozik. A Kőröshegy völgye a Külső-Somogyi dombság része. Legmagasabb pontja a 312 m magasságú Gyugy-tető.

A Balatonboglári borvidék tagja, korábban a Balatonlellei körzethez tartozott, de a legújabb bortörvény rendelkezései alapján már nem beszélhetünk önálló borvidéki körzetekről.

Kőröshegy neve feltehetően a kőrisfára vezethető vissza. A -hegy utótag pedig Somogyban az - Alföldi szokásokhoz hasonlóan - csak dombot jelöl, ami arra utal, hogy a települést félkörben dombok veszik körül.

Ezeken a dombokon, s egész pontosan az Öreg-hegyen találhatók leginkább présházak, pincék és szőlőterületek. Közülük a legismertebb talán a Dézsma pince, amely a Borkút utca végén található. A középkorban is használták már bortárolásra. Jelenleg sajnos nem látogatható.

A település fő látnivalói a Széchenyi-kastély és park illetve a Völgyhíd. A Széchenyi-kastélyt Széchenyi György építtette. Széchenyi Zsigmond 8 éven át élt itt. Az Ünnepnapok című „vadászbibliában” Kőröshegyről is írt.

A sokat vitatott létjogosultságú Völgyhíd ma turista látványosságként is funkcionál. Az 1872m hosszú híd az M7-es autópálya Zamárdi-Balatonszárszó közötti részén található.

Ezeken kívül több kis nádtetős, oromfalas parasztház is található a településen, amelyek oszlopos, boltíves tornácukkal a régi korok emlékét őrzik.

Térkép
Kőröshegy

Termelők
Dankházi Sándor
Gazdag Károly
Katica Pince
Kocsis Lajos
Kovács Béla
Kovács Dezsőné
Kovács Klára
Kovács Róbertné
Sisa László
Tomis István
Topos Pince

Szállások

Borkúti Lovaspanzió, Kőröshegy
Erzsébet Apartman, Balatonföldvár
Kőröshegyi Falusi Vendégház

Látnivalók a környéken
Balatonsound, Zamárdi
Evangélikus templom, Siófok
József Attila Emlékmúzeum, Balatonszárszó
Kájel Csipkeház, Balatonendréd
Kapoli Múzeum, Baltonlelle
Vörös és kék kápolna, Balatonboglár

Még több info

Kőröshegy

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés