• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Sióagárd

Sióagárd a Szekszárdi Borvidék és a Szekszárdi Borút Egyesület tagja. Tolna megyében, a Mezőföld déli csücskén, a Sió és a Sárvíz között helyezkedik el. Szekszárdtól mintegy 8 kilométerre.

A Sióagárd melletti Leányváron található a település büszkesége, a pincefalu. A 430 pince és présház három egymás feletti szinten helyezkedik el. A Pannontenger itt maradt löszös-agyagos talajába fúrt pincék közül némelyik 100 évesnél is idősebb.

Ha valakit vendégségbe hívnak a "Leányvárba" az különb megtiszteltetés, mintha a faluban a saját házában látnák vendégül. A pincefalu Sióagárd szimbóluma.

Nem csupán építészeti értéke miatt ismert hely. Az itteni borok is kiválóak. Sióagárd a bor és gasztronómia igazi „fellegvára” a finom borok mellé számos helyi ételkülönlegességet fogyaszthat az éhes kalandor. A Margit-pincében reneszánsz korabeli ruhákban szolgálják fel a finomabbnál finomabb falatokat. Csak ízelítőül megemlítünk néhányat a helyi hagyományos ételekből: Garay Aprópecsenye, Garay máj, Garay szűzpecsenye, Gemenci vörösboros szarvascomb, Vörösboros halászlé, Szezámmagos zöldséges bélszínjava.

A településen számos rendezvényt tartanak a szőlő és a bor tiszteletére: így a Vince-napi, a Szent György-napi, az Orbán-napi borünnepet, a Szüreti Fesztivált, a Márton-napi borünnepet és a Szent János-napi borszentelőt.

A bor mellett a pálinka is szerepet kap a településen. Savanya Géza nemcsak ízletes pálinkákat kínál a pálinkafőzdéjében, hanem meg is mutatja, hogyan készül a hungarikum.

Sióagárd a következő szavakkal csábítja a vendégeket: „Ha itt jár, ne mulassza el a látványt, mely a Leányvár tetejéről kitárul. Délre a Szekszárdi Dombság, keletre a Sárköz a Dunáig, északra a Sió és a Sárvíz ezüstös szalagja, nyugatra pedig a falu panorámája gyönyörködteti a szemet-lelket, várjuk hát Sióagárdon!”

Térkép
Sióagárd

Termelők
Bordorádó Pincészet
Dúzsi Tamás Pincéje
Ferenc-Pince
Margit Pince
Probus Borház és Pince
Savanya Pálinkaház

Szállások
Víg Vendégház

Látnivalók a környéken
Babits Mihály Emlékház, Szekszárd
Decsi Tájház
Fadd-Dombori Duna-holtág
Gemenci erdő
Őcsényi repülőtér
Sárköz
Szálkai strand
Szent Gaál-kastély, Zomba
Völgység

Még több info
Sióagárd
Szekszárdi Borút Egyesület

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés