• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Palkonya

A 2007-ben Európa Kulturális Falujának megválasztott, Baranya megyei Palkonya a Dél-Dunántúlon, Pécstől mintegy 30 km-re a Villányi borvidéken található. A 370 fős falu a Villány-Siklósi Borút tagjaként a baranyai borturizmus és a falusi turizmus egyik fontos állomása.

A XVII. században betelepült svábok hagyományainak legszebb emlékei a falu végén lévő, domboldalon sorakozó pincék. A műemlék pincefalu 53 présházból áll, amelyeket a XIX. század elején kezdtek el építeni. Az egységes stílust képviselő, fehérre meszelt házacskák igen megnyerő látványt nyújtanak.

Palkonya pünkösdkor megtelik vendégekkel. Az ekkor megrendezésre kerülő „Nyitott Pincék” rendezvény keretében a borkóstolók mellett gyermekfoglalkozásokkal, lovaskocsizással, népzenével, ételkülönlegességek kóstolójával tarkított programok várják a kikapcsolódásra vágyókat.

A falu további programokban is bővelkedik. Május elején rendezik meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a halászlé-főzőversenyt, augusztusban az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivált és novemberben a lampionos felvonulást.

A palkonyai szőlőhegyen 2007-ben felszentelt Szent Bertalan kápolnához is érdemes elsétálni, mert innen szép panoráma nyílik a környező domboldalakra, épületekre.

A főutcán található játszótér pedig eredeti fafaragásokkal díszített elemeivel kellemes időtöltést biztosít a gyermekeknek, míg szüleik az itteni testes vörösborokat kóstolgatják.

A falu jellegzetes, piros kupolás katolikus temploma a magyarországi körtemplomok egyik szép példája. A Batthyány-család építtette, s 1816-ban Szent Erzsébet tiszteletére szentelték.

A környéken számos gyalogtúra útvonal van, sőt még a nemzetközi "Három folyó" kerékpáros útvonal is keresztülhalad a falun.

Térkép
Palkonya

Termelők
Haraszti Pince
Hárságyi Pince
Mayer Róbert Pincészete

Szállások
Borostyán Vendégház
Borvirág Vendégház

Látnivalók a környéken
Nagyharsányi szoborpark
Nagytótfalu Kerámia Alkotóháza
Nagytótfalu vára
Siklósi vár
Villányi pincék
Villánykövesdi pincék

Még több info
Palkonyai bor

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés