• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Paks

A közel 20 000 lakosú Paks város Tolna megyében, a Tolnai borvidéken található, a Tolnai Borút Egyesület tagja. Budapesttől mintegy 110 kilométerre délre, a Mezőföldön helyezkedik el.

Pakson az ország más területeihez hasonlóan a XVIII-XIX. században lendült fel a szőlőtermesztés; amiben az akkoriban betelepült sváboknak is nagy szerepe volt. 1905-ben már közel 3000 ha-on gazdálkodtak. Ma alig több mint  300 ha-on folyik szőlőtermesztés, többnyire a környező löszös szőlőhegyeken (Sánc-hegy, Öreg-hegy, Sár-hegy, Csámpa-puszta, Gyapa-puszta). Többféle szőlőfajtával foglalkoznak, de talán elsőként lehet a Rizlingszilvánit, Olasz rizlinget, Kékfrankost, Merlot-t, Portugiesert említeni. A szőlőültetvények áltagos mérete alig haladja meg az 1 hektárt. Csak néhány gazda büszkélkedhet 6-8 hektáros területtel. Ők azonban nem saját részre, hanem eladásra termelik a szőlőt. Bort nem is nagyon készítenek belőle.

A paksi présházak építése valószínűleg a XIX. század elején kezdődött el. Legnagyobb részük a Sárgödör téren található, de azért jónéhány szép présház látható a környező utcákban is. A hagyományos gerendás famennyezetű présházak általában 50 m² nagyságúak. Érdekes módon, szobát nem alakítottak ki bennük, viszont több helyen található padlás. A szőlőfeldolgozás eszközeit tároló présházakban néhol még több évszázados középorsós prések is találhatók. A löszbevájt pincékbe jellemzően csak tavasszal vitték le a borokat, addig a présházban tárolták.

A pincék hossza 10-20 (vagy akár 30) méter. Egyes helyeken egymás alá és fölé nyúló ágak is kialakultak. A pincékből kitermelt löszös földet felhasználták. A házak és a présházak falait tömték fel vele, vagy vályogot vetettek belőle. Innen származik a Sárgödör tér neve.

A pincesorokat egyrészt a város vezetése vonta védelem alá, másrészt 2001-ben létrejött a Sárgödörtéri Présháztulajdonosok Egyesülete, amely a présházak felújításán túl, a kultúrált borfogyasztás hirdetését és a helyi borturizmus fejlesztését tűzte ki céljául. Mindezek érdekében évente több programot is szerveznek, így a Boráldást (amelyen három egyház szenteli és áldja meg a paksi borokat), a Bormustrát, a Siller Borversenyt, amelyre nemcsak a környékről érkeznek borok és bírálók, hanem az ország, sőt Európa más részeiről is.

Ha a Sárgödör téri szépen felújított pincefaluban járunk, feltétlenül érdemes megkóstolni az itt hagyományosnak számító, mondhatni zászlós, siller borokat, amelyek a város leghíresebb étele, a halászlé mellé is igen jól párosíthatók.

Aki Paksra látogat biztosan nem fog unatkozni. A városi sétát érdemes a legmagasabb pontján kezdeni. A 103 méter magas löszös domb, a Sánchegy, tájvédelem alatt áll, mert ez Közép-Európa egyik legnagyobb löszképződménye.

Épített értékei a településnek a kápolnák (Szent Rókus, Szent Vendel, Kálvária kápolna), a kúriák (Daróczy, Kornis Szeniczey kúria, Cseh-Vigyázó kúria-amelyben a Városi Múzeum található), a templomok (pl. a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek templom). A Duna-parton lévő sétány a százéves, védelem alatt álló gesztenyesorral idillikus hangulatot sugároz.

Országos ismertségét legfőképpen az atomerőműnek köszönheti, amelynek jól felszerelt látogatóközpontja sokak számára nyújt egyedi élményt.

Évente több más kultúrális rendezvénynek is helyt ad a város. A Paksi Harmonika Fesztivál, valamint a Szüreti felvonulás és mulatság, de főképpen a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál nagy tömegeket vonz a településre.

Térkép
Paks

Termelők

Konnáth Pince
Mayer Pince
Szedmák Pince
Polgár Pince

Szállások
Duna Hotel -Lussonium- Paks Kft.
Família Panzió és Pizzéria
Műszaki Szálló – Lussonium - Paks Kft.
Puszta Lovasudvar és Vendégház

Látnivalók a környéken
Bölcskei pincesorok
Györkönyi pincesorok
Kalocsai Fűszerpaprika Múzeum
Kékmoszat Tanösvény Szelidi-tó Természetvédelmi Terület, Dunapataj

Még több info
Paks
Utazás Paks

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés