• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Monor

A Pest megyei Monor város a 4-es sz. út mellett, Budapesttől 25 km-re, dél-keletre, az Alföld és az Északi-középhegység találkozása mentén, a Gödöllői-Monori-dombság nyúlványain helyezkedik el. A  Kunsági borvidék városa jól megközelíthető közúton és vasúton egyaránt.

A Strázsahegy a város észak-keleti részén, attól elkülönülten helyezkedik el. A város irányából több útról is elérhető. A 300 ha területű Strázsahegy dűlői a Laposhegy, a Völgy-kút, a Felső és az Alsó Strázsa, a Forrás és a Téglagyári pincéket foglalják magukba.

A legnagyobb szőlőterületek az Alsó- és a Felső-Strázsán valamint a Forrás dűlőben találhatóak. A legszebb sövénnyel övezett ültetvények hangulatos elemei a látogató elé táruló látványnak.

A Strázsahegyen mintegy 960 pince található. Ezek ma családi-baráti borozgatások, összejövetelek színterei. A löszös, kötött talajba épült pincék, gádorok sora adja a pincesorok egyes részein megfigyelhető különös látványt nyújtó „bakhátakat”.

A pincefaluban 98 építészetileg értékes, eredeti állapotát megőrzött, valamint 132, részben már átalakított, ugyanakkor építészetileg értékesnek tekinthető épület található. A pincefalu épületei hatféle stílus szerint épültek.

Monoron az a mondás járta, hogy nem lehet igazi monori, akinek nincs szőlője és pincéje a Hegyen. Általában elmondható, hogy a pincék többsége ma is monoriak tulajdonában van, és elsősorban eredeti funkcióinak megfelelően kerül hasznosításra.

Monoron és környékén a szőlő- és bortermelés a XV. századig nyúlik vissza. Az 1945-ös földosztást követően mintegy 300 család jutott szőlőterülethez. Az 50-es években a szőlőművelés a helyi TSZ keretei között zajlott. 1976-tól a Kossuth MGTSZ határozta meg a helyi bortermelést. Ma a TSZ területeinek döntő részén a Ker-Bor Kft. gazdálkodik, mintegy 700 ha-on (Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Olasz rizling, Zöldveltelini, Rizlingszilváni, Karát, Chasselas, Ottonel muskotály, Kékfrankos, Zweigelt, Kadarka, Kékoportó fajtákat szántóföldi növényeket és gyümölcsöket termesztenek), a Strázsahegyen pedig magángazdaságok működnek. A bortermeléssel foglalkozók többsége mindössze 10-15 hektoliter bor előállítására van berendezkedve.

A Strázsahegy (és Szárazhegy) fajtaválasztéka széleskörű, meghatározó szőlőfajta nem jellemző. A hatvanas évektől a Monor környéki dőlőkben csemegeszőlő-fajtákat (Chasselas, Glória-Hungária, Csaba gyöngye) és borszőlő-fajtákat (Kadarka, Pozsonyi fehér, Sárfehér, Olasz rizling, Irsai Olivér, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Jubileum 75, Kékfrankos, Zweigelt, Cserszegi fűszeres) telepítettek.

A pincefalu minőségi bortermelésén és az ehhez kapcsolódó idegenforgalom fellendítésén munkálkodik a 2000-ben alakult Monorkörnyéki Strázsa Borrend, és a 2008-ban létrejött Monori Borút Egyesület is.

Munkájuk gyümölcse most kezd beérni. A pincefalut alkotó présházépületek mellett ebben az évben, helyi kezdeményezésre, Kaltenecker Andrea diplomamunkájának ötlete alapján létrehozták az „Ezer Pince Szőlészeti Borászati Tanösvényt, amely országos szinten elsőként mutatja be a magyar szőlő-és borkultúrát ilyetén formában.

A tanösvény két nyomvonala magyarázó, leíró táblákon, magyar-angol nyelven ad tájékoztatást az alapvető szőlészeti-borászati munkálatokról, hagyományainkról. A pincefalu karakteréhez szervesen kötődő „épített” értékek a Szent Orbán szobrok, felújításra szoruló kerekes kutak, a Mendei úti és Rizling dűlő menti mélyutak.

Monor város nevezetességei közül pedig még a református nagytemplom, a Helytörténeti Gyűjtemény, az Iskola Múzeum, a Millecentenáriumi emlékjel és a pincefaluban épült kilátó említendő.

Térkép
Monor


Strázsahegy

Termelők
Bodor János Pincészete
Czeglédi György Pincészete
Csuzi Családi Pincészet
Hanzelik Lajos Pincészete
Ker-Bor Kft.
Lukácsy György Pincészete

Szállások
Ezüst Szekér Panzió és Étterem, Monor
Hotel Centrál - Panzió – Étterem, Monor
Ilzer Sörgyári Söröző, Étterem és Hotel, Monor
Katalin Csárda és Panzió, Monorierdő
Nicolette Panzió és Étterem, Monor
Nyerges Hotel, Monor

Látnivalók a környéken
Blaskovich Múzeum, Tápiószele
Gombai Perczel-kastély
Kátai Tánctalálkozó
Kincsem Lovaspark, Attila-domb, Tápiószentmárton
Mendei Leányvár
Tápió-vidék

Még több info
Strázsahegy

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés