• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Bóly

A Baranya megyei település Pécs és Mohács között található. Pécstől kb. félóra alatt lehet eljutni az 57. számú úton Bólyra, amely a Pécsi borvidék 33 településének egyike.

Az öt pincesorból álló pincefaluban mintegy négyszáz pince található. A présházak közül többön a sváb építési hagyományok nyomai fedezhetők fel. Külön érdekessége a pincefalunak, hogy nagyon szép kutak is találhatók a présházak között.  A bólyi pincesorok szőlősgazdái a Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesület tagjaiként készítik minőségi boraikat.

Bóly település a borkultúráján túl, gasztrokultúrájával is élményt nyújt a látogatóknak. A bólyi pincepörkölt mellett számos tájjelegű ételt lehet itt kóstolni, pl. évente rendeznek kakaspörkölt főzőversenyt.

Egyedülálló szokást őriztek meg a helyiek. A svábok körében nagy hagyományai vannak az ún. Emmausz-járásnak, amelyre minden évben Húsvét hétfőn kerül sor. A délelőtti szentmise után a szőlősgazdák vendégül látják a szomszédokat, és az arra járó turistákat. A hagyomány eredete a Bibliában keresendő. Lukács evangéliumában olvasható, hogy az Emmausz nevű faluba igyekvő emberek nem ismerték fel Jézust, csak a vacsoránál, amikor kenyeret tört és megáldotta azt. Ezután már hírét vitték a feltámadásnak.

A hagyományőrzés része még ma is a mézeskalácsos-, a gyertyaöntő-, a kézi hurkoló-, a pacsker készítő- és a gyapjúfonó mesterek tevékenysége.

A 900 éves település hagyományai mellett látnivalókban is gazdag. Főbb nevezetességei a késő barokk Katolikus templom, a klasszicista Batthyány-kastély, amelynek 11 hektáros parkja természetvédelmi terület. Továbbá megemlíthetjük még a neoromán családi Mauzóleumot, a Kálvária-domb stációit, az Uradalmi Magtárat, ahol a Városi Könyvtár és egy Borház is található.

Térkép
Bóly

Termelők
Kovács Pincészet
Kúcs Pince
May Pince
Mészáros-Pólya Pince
Neuperger Pince
Roth Pincészet
Stefan Pince

Szállások
Békás Panzió Vadászház
Grecht Vendégház
Family Fogadó
Tok-Vendégház

Látnivalók a környéken
Békáspusztai Agrártörténeti Múzeum
Kékfestőfesztivál Nagynyárádon
Mohácsi Busójárás
Cella Septichora Pécs

Még több info
Bóly

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés